Windy Isle & tintti: ”När vi skrev tillsammans fanns inte de väggarna”

av | dec 20, 2020 | Artiklar, Intervjuer, Läsvärt

En mer än tio år lång vänskap ledde till slut fram till det gemensamma albumet Snow Dies Young. Det är med känsloladdad folkmusik som Windy Isle och tintti berättar om sin relation och den långa vägen fram till en färdig skiva.

– Första låten vi skrev till skivan måste ha varit Money or Fame. Den skrev vi nog när vi fortfarande gick i gymnasiet, berättar Tintti.

– Det kan ha varit sista året i gymnasiet, eller året efter när vi bodde på Lilla Essingen, säger Niclas.

Vänskapen mellan artisterna Windy Isle (Niclas Edenholm) och tintti (Tintti Dahlin) började redan under gymnasiet för mer än ett decennium sedan. Därefter flyttade de ihop under en period i en lägenhet på pittoreska Lilla Essingen. Där tog låtskrivandet fart på riktigt.

– Vi hade ett skrivschema och bestämde att vi skulle skrivas en låt om dagen. Sen jobbade vi med det under tiden vi bodde ihop, berättar Niclas

– Jag tror att den första låten vi skrev i den lägenheten faktiskt var Snow Dies Young. Då hade jag precis införskaffat min pedal steel. Minns du det, frågar Tintti och tittar på Niclas samtidigt som han skrattar lite.

”Vi båda hade det här som en otrohetsaffär mot våra tidigare band.”

I fredags så släppte vännerna äntligen skivan med samma titel. Snow Dies Young är en odyssé genom deras vänskap som utkristalliserat sig i tio spår med tydliga rötter i amerikansk folkmusik. Processen fram till albumet har varit lång, och det var inte självklart att det skulle bli släppt.

– Vi bestämde oss på riktigt förra hösten tror jag, säger Niclas.

– Egentligen har vi bestämt oss i tre olika omgångar att det ska bli tre olika skivor, fyller Tintti i.

– Först var det på Lilla Essingen där vi skrev säkert femton låtar och spelade in en heldag med en mikrofon mellan oss och körde in demos på allt. Sommaren efter spelade vi in majoriteten av dem ute på Vindö, där du (Niclas) bodde då. Det är det som är grundstommen i den här skivan, säger Tintti.

De berättar att albumet är inspelat på en rad olika platser. Främst i vardagsrum och kök med olika billiga och dyra mikrofoner i en salig blandning.

– Alla spår på skivan består i grunden av originaltagningarna som är gjorda live. Att jag och Niclas har spelat varsin gitarr och sjungit, säger Tintti.

– Kontinuiteten i skivan ligger i mixen av Måns Lundberg och arbetet med pålägg och arrangemang som sen har producerats av Anton Fernandez, säger Niclas

Eftersom låtarna är skrivna och inspelade över lång tid fanns det alltså ingen uttalad ambition med vad projektet skulle mynna ut i. Istället fungerade skrivandet tillsammans som en ventil för att skriva precis vad de ville.

– Det började faktiskt med att vi båda hade det här som en otrohetsaffär mot våra tidigare band. Det var ett kreativt utrymme där man är mer fri. För i band har man ett manifest. Oavsett om det är uttalat eller inte så finns det en idé om att ”det ska låta så här” eller att ”vi gör bara den här typen av musik”. Det sitter i väggarna, säger Niclas.

– När vi skrev tillsammans fanns inte de väggarna. För vi hade aldrig tänkt att släppa det.

Deras gemensamma projekt gick länge under arbetsnamnet Raspberry Romance. En svag blinkning till relationen vännerna emellan. Men till slut landade de i att använda sina respektive soloprojekts namn istället.

– Just att vi har våra solonamn på skivan är nog dels influerat av hiphop och mixtape-kulturen. Jag tror väldigt mycket att musiken måste gå i den riktningen, speciellt inom indie, rock och folk-genren. Vi måste växa upp och inse att vi inte kan ha tusen olika artistnamn beroende på vilket känsla skivan har, säger Niclas.

– Vi musiker måste inse att man är samma kreativa person även när man gör samarbeten. Det tror jag kommer att gynna varje individuellt projekt samtidigt som det bygger upp mer av en communitykänsla.

Snow Dies Young är full av godbitar och bör absolut avnjutas i sin helhet som album. Behöver du fortfarande något att övertalas med rekommenderar jag att börja med Runaway. En smärtsam och stämningsfull ballad som sammanfattar skivan på ett väldigt bra sätt.

Författare:
Erik Magnusson, Skribent

Fotografi:
MARIALECKPHOTOGRAPHY

Pin It on Pinterest

Share This