Way Out West 2019 – En ljummen upplaga är fortfarande en bra upplaga

av | aug 12, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Det blev bättre väder än väntat, men med en lineup med få toppar håller det inte riktigt måttet.

Det känns överflödigt att säga att årets lineup på Way Out West är den svagaste på flera år. Men det är inte heller särskilt många unika bokningar, och många artister är lätta att se lite varstans i Sverige för inbitna konsertbesökare. Det är som att festivalen tappat andan efter de senaste stjärnströsslade upplagorna.

Klart att det var ett tydligt tapp när Cardi B avbokade tre veckor innan och hennes frånvaro spökar över området i form av konstinstallationer och hennes musik spelas flitigt. Men en festival bör heller inte stå och falla med en enda artist. Kanske krävde hon så mycket pengar att andra bortprioriterades? Eller så var det bara ett kämpigt år. Kan tyckas konstigt eftersom så många artister släppt nytt material 2019 och borde vara spelningssugna. Hur bra Jorja Smith än må vara var det ett omöjligt jobb för henne från början att ersätta Cardi.

Samtidigt som lineupen svalnar växer talks och filmdelen av festivalen. Vi befinner oss i en tid då musikfestivaler håller på att bli kommersiella jippon med fokus på kultur snarare än musik och där företag slåss om att få dela ut gratissaker och sponsorer blir en allt större influens över innehållet. Det är ett myller av många imponerande programakter som involverar samtal och film men det är svårt att hinna med allt man vill, rent ut sagt omöjligt.

I stället för att fokus ligger på musiken har det blivit en kulturfestival som vill trycka in mer än vad som får plats. För det är ju inte främst på grund av filmerna eller samtalen man besöker Way Out West. Musiken måste få vara största prioriteten och det har man inte klarat av. Hur många skulle egentligen sakna de andra delarna av festivalen om det togs bort? Det bör snarare ses som garnering än en bas.

Det blir bättre väder än vad som förutspåtts under helgen men ändå verkar man märkligt oförberedd för det lilla regn som kommer. Under festivalens sista dag skjuts de flesta spelningar i Slottsskogen upp och informationen om när spelningar ska börja är bristfällig. Stormzy får korta ner sin spelning, och trots detta väljer Solange som är Slottskogens sista akt att gå av scenen en kvart tidigare. Kanske beror det på Erykah Badus divalater som gör att hon är 40 minuter sen till sin spelning. Det känns märkligt att stå så handfallna inför vädret i en regnig stad som Göteborg.

Trots två svaga första dagar slår man på stort under festivalens sista dag, då Erykah Badu, Stormzy och Solange turas om att hålla stafettpinnen och ger Way Out West ett mer än värdigt avslut. Och om skörden är dålig ett år betyder det att man kommer tillbaka starkare nästa år va?

Författare:
Emma Thimgren, Skribent

Fotograf:
Carolina Mendozza
Emil Daniel
Alexander Bladh

Pin It on Pinterest

Share This