Foto: Peter Stahre

Foto: Peter Stahre

Ur det vilande popbandet Those Dancing Days föddes duon Vulkano som en hyllning till naturens otämjbara krafter. Två år senare släpper bandet debutskivan Live Wild Die Free. Popmani har pratat med Cissi Efraimsson och Lisa Pyk Wirström om bland annat kompromisslöst låtskrivande, deras psykedeliska kortfilm och Alexandra Dahlströms dokumentär om bandet.

– Som liten var det en stor sorg att jag inte var ett troll, säger Cissi Efraimsson – trummis och vokalist i Vulkano – och gapskrattar tillsammans med Lisa Pyk Wirström, keyboardist och percussionist.

– Jag trodde på troll så jävla länge, fortsätter hon mellan skrattsalvorna. Jag brukade gå runt i skogen och ropa efter dem. Det här var liksom när jag var tolv år!

Cissi och Lisa är uppväxta i Nacka och har känt varandra i över tio år. Under mitten på 2000-talet bildade de tillsammans med tre andra tjejer indiepopbandet Those Dancing Days. På sex år hann bandet släppa två hyllade skivor och turnera världen runt innan medlemmarna bestämde sig för att lägga ner på obestämd tid. Kort därefter bildade Cissi och Lisa duon Vulkano.

– Det fanns ett behov från oss två att göra lite vildare grejer, säger Lisa. Jag ville testa att få ha en större del i låtskrivandet, så vi började med att leva ut och göra konstiga läten. Det var så kul att inte känna någon press och inte ha några förväntningar, utan att bara kompromisslöst få leka fram låtarna.

Under låtskrivarprocessen till det som skulle bli debutskivan Live Wild Die Free tog de med sig fina och inspirerande saker till replokalen, släckte ner och tände levande ljus. Cissi tog med sig några upphittade ben från skogen och Lisa hade med sig healingstenar. Det blev lite som en ritual, ett sätt att nå en annan slags konstnärlig frihet.

– Det känns som att vi lyckats hitta ett väldigt primalt uttryck, säger Cissi. Vi har inte bearbetat låtarna för inspelning, utan istället bara kört på första känslan och pumpat ut låtarna på det sättet. Det känns verkligen som att djuret inom oss har fått gå lös.

Vulkano beskriver sin musik som spirituell punk med inslag av pop och psykedelisk rock, starkt influerad av new wave och post-punk som Siouxie and the Banshees, Gang of Four och Adam and the Ants. Bandnamnet är en hyllning till naturen och en påminnelse om dess kraft i jämförelse med människans litenhet. Det går inte att tämja en vulkan och när som helst kan den få ett utbrott.

Vulkano är råare och vildare än Those Dancing Days, samtidigt kan Cissi och Lisa känna igen sig i den lekfullhet, energi och viljestyrka som präglade det förra bandet. Efter att ha spelat tillsammans i snart tio år har de lyckats bygga upp en musikalisk dynamik lika stark som deras vänskap.

– När vi spelar tillsammans brukar vi komma in i ett rätt bra meditativt mode, säger Lisa.

– Vi behöver knappt prata med varandra om hur vi ska göra, fortsätter Cissi. Vi kommunicerar i stället genom musiken.

Foto: Peter Stahre

Foto: Peter Stahre

Tack vare tiden med Those Dancing Days har Cissi och Lisa tidigt haft koll på vilket slags band de vill vara och lättare kunnat hitta fram till rätt uttryck både musikaliskt och visuellt.

– Vi vill ju vara som Pink Floyd, säger Cissi och skrattar igen.

– Speciellt som Syd Barrett, tillägger Lisa. Det är så lekfullt och fritt!

– Exakt, fortsätter Lisa. Vi vill fånga och få utlopp för en sorts galenskap inom oss. Björk är också jättehäftig. Det är kul med artister som använder hela spektrumet av sitt artisteri, att man också har ett starkt visuellt uttryck.

Det vilda och övernaturliga löper som en röd tråd både musikaliskt och visuellt. Ta till exempel Choir Of Wolves där refrängen ackompanjeras av medlemmarnas ylanden. Eller varför inte musikvideon till Monster Vulkanos samarbete med klubbtrion Mash Up International – där en kille blir uppäten av ett jättelikt, dansande monster med gigantiska, neonlysande ögon och tunga. Därför är det föga förvånande att Cissi och Lisa fått mersmak för film och några dagar efter att Live Wild Die Free släpps börjar spela in en psykedelisk kortfilm.

– Det är ett konstant projekt att försöka hitta nya roliga sätt att presentera vår musik på, säger Cissi. Det blir en fiktiv och psykedelisk berättelse om oss som band i en parallell dimension.

Men det är inte det enda filmprojektet som duon jobbar med. Sedan två år tillbaka har skådespelaren och regissören Alexandra Dahlström följt Vulkano i vad som ska bli en dokumentärfilm om bandet. Det hela började när Lisa fick en biroll i kortfilmen Because the Night och blev kompis med Alexandra. Efter att ha imponerats av Vulkano på scen bestämde hon sig för att göra en film om bandet.

– Det enda som känns läskigt är att det ju kommer ge en väldigt naken bild av oss två, säger Cissi och ler innan hon fortsätter:

– Inte så mycket imagetänk där.

– Men meningen med dokumentärer är ju att det ska vara ärligt och naket, fortsätter Lisa. Man kan fortsätta låtsas hur mycket som helst men alla är ju bara människor. Det kommer bli spännande när den väl är klar.

Live Wild Die Free släpps den 18 september, men spelades in redan för ett och halvt år sedan under tre intensiva dagar. Att skivsläppet dragit ut på tiden beror bland annat på att bandet inte varit säkra på hur de velat gå vidare: skulle de köra på ett indiespår eller pröva en mer kommersiell väg?

– Ett tag kände vi att vi bara skulle släppa den så vi kunde gå vidare och börja på en ny skiva, säger Lisa. Men vi tror också rätt mycket på att allt har en mening. Nu känns det helt rätt. Nu kan skivan få den uppmärksamhet som den förtjänar.