ViVii: ”Det har hänt väldigt mycket sedan vi släppte vårt debutalbum”

26 maj, 2021

ViVii intervju pressbild i färg

I fredags släppte ViVii sitt efterlängtade andra album Mondays. Vi har pratat med multi-instrumentalisten och bandets producent Anders Eckeborn om trions starka gemenskap, musiken och längtan efter måndagar.

Den svenska poptrion ViVii består av sångarna, multi-instrumentalisterna och det gifta paret Caroline och Emil Jonsson, samt producenten Anders Eckeborn. Bandet debuterade under 2018 med EP:n Savant, som året därpå följdes upp av ett självbetitlat debutalbum. Med miljontals streams och flera turnéer i ryggen är trion nu aktuella med sitt andra album Mondays. Ett efterlängtat album som Anders Eckeborn förklarar att de är väldigt nöjda med.

– Det känns väldigt bra. Det är så skönt att få ut låtarna vi har knåpat med det senaste året. Svårt att veta vad man kan förvänta sig av ett skivsläpp dessa dagar, men hoppas att den ska tas emot bra av de som gillar vår musik. Vi är i alla fall väldigt nöjda!

Processen bakom skapandet av samlingen har sina likheter med debuten. Men till skillnad mot det första albumet spelades Mondays in under en mer koncentrerad tid.

– Vårt första album spelades in under en ganska lång tidsperiod. Vi hade lång betänketid och kunde verkligen unna oss tiden att exempelvis göra om låtar och dona lite extra med det. Det har vi gjort med det här albumet också, men det är inspelat under en mera sammanhängande tidsperiod.

”Resan har gett oss stor inspiration
till nya låtar.”

ViVii är erkända för att bjuda på drömsk och nostalgisk retropop. Inför skapandet av Mondays fann trion inspiration från de intryck och minnen som kom med förra skivans turnerande, vilket på ett naturligt sätt återspeglas i bandets nya musik.

– Det har hänt väldigt mycket sedan vi släppte vårt debutalbum. Vi har turnerat en hel del och har fått väldigt mycket nya intryck. Jag tror att det återspeglas i musiken. Vi har väldigt mycket härliga turnéminnen där vi också har fått olika låtidéer. Jag tror helt enkelt att resan med ViVii som vi har haft har gett oss stor inspiration till nya låtar.

Titeln på albumet är hämtad från bandets regelbundna måndags-rep. En tradition som enligt Eckeborn har kommit att förvandla måndagar till en av veckans bättre dagar.

– Måndagar är vår studiodag. Det är den dagen i veckan vi har setts regelbundet i studion och jobbat tillsammans. Måndagar har liksom ändrats från att vara en dag man förknippar med lite ångest och att helgen ligger lååångt fram till att vara en kanondag som man ser fram emot!

ViVii präglas av en stark gemenskap och detta är något som genomsyrar trions förståelse och relation till varandra.

– Vår gemenskap är hela grunden för att det funkar så bra emellan oss. Vi älskar att umgås och känner varandra väldigt, väldigt bra. När man känner varandra så bra så blir det också enklare att förstå olikheter och annat, även om vi mestadels är väldigt lika och överens om det mesta.

Albumets tio spår beskrivs som en spegling av Emil och Carolines kärlek till varandra och den vänskap som bandet delar sinsemellan alla tre.

– Varje låt betyder väldigt mycket och det finns inte en enda låt som känns mindre bra. De har alla sitt egna universum och en plats i våra hjärtan så därför blir det väldigt svårt att välja ut någon favorit för när man går igenom och lyssnar så finns det någon känsla eller något specifikt minne man har kopplat till den låten som ingen annan låt kan ersätta. Omöjligt att välja favorit helt enkelt. Men jag tycker det är kul att vi till denna skiva faktiskt har lyckats att göra några låtar som kanske är lite mer direkta och framför allt under fyra minuter.

Att släppa ett album i dessa tider är inte helt enkelt och till skillnad mot debutalbumet känns förväntningarna på större spelningar långt borta. Men en önskan om att få framföra musiken för så många som möjligt finns ändå kvar.

– Som sagt är vi först och främst väldigt nöjda med att ha klarat av att skapa ett album under det här året. Svårt att veta vad man kan förvänta sig. Med förra skivan så hoppades vi på att få komma ut och spela lite och det blev ju en hel del giggande samt fina turnéer. Nu vet man ju inte, men vi hoppas att musiken ska nå så långt som möjligt och att vi ska få framföra musiken för så många som möjligt, hur det nu ska gå till!

 

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Rikkard Häggbom

Pin It on Pinterest

Share This