Via talentpress.org

Hou Hsiao-hsien. Foto: via talentpress.org

Den taiwanesiska regissören Hou Hsiao-hsien fick stor uppmärksamhet i samband med priset för bästa regissör i Cannes detta året, för filmen The Assassin. Regissören har en lång karriär bakom sig, med filmer som Flight of the red Balloon, med skådespelare Juliette Binoche, och  A summer at Grandpa’s med inspiration från regissören Hayao Miyazakis karaktär från Min granne Totoro. Men var började egentligen denna filmskapare? 

Hou Hsiao-hsien kan räknas som en av de mest inflytelserika regissörer som tillhörde den nya vågen filmskapare i Taiwan under 1980-talet. Han föddes i Guangdongprovinsen i Kina 1947 men familjen flydde på grund av inbördeskriget till Taiwan där han senare i sitt liv började studera vid National Taiwan Academy of Art. Under sin karriär som filmregissör har hans filmer präglats av långa tagningar och ytterst lite kamerarörelser vilket kan inge ett lugn och naturlig känsla i filmerna. Han använder sig inte mycket av centrering i sin komposition utan skulle mer kunna liknas till en episk-lyrisk filmskapare, där han inte håller sig till de former som hör Hollywood till. En mer oregelbunden klippning och tempo i filmen.

En viss mystik finns hos regissören, och framförallt i Västeuropa. Trots med stor framgång i ryggen känns det som om han med många andra regissörer från Asien inte får tillräcklig genomslag i Europa. I alla fall inte hos gemene man. Kanske kan regissörens prisbelönta film Assassin med skådespelaren Qi Shu i huvudrollen ändra på detta. Det återstår att se.

Pin It on Pinterest

Share This