”Jag nominerar mig själv, till vilket pris som helst” sjungs det i Västerbrons näst senaste singel, den lysande Jag nominerar mig själv. För två år sedan nominerade de sig själva till årets bästa svenskspråkiga album och nu har de chansen att göra det igen. Gitarristen Patrik Lange berättar om hur den nya skivan, Till Vilket Pris Som Helst, kom till och om hur Västerbrons finurliga texter fångas upp ifrån sångaren Peter Jonassons läppar.

Fotograf: Liselott Lundgren

Fotograf: Liselott Lundgren

På Kulturhusets översta våning träffar jag Patrik Lange på hans allra sista pappalediga dag. Jag, Patrik och ettåriga sonen Ludwig har utsikt över ett soligt Sergels Torg just den dagen då vintern försöker slå om till vår. Patrik minns att han en gång sett Slagsmålsklubben på takterrassen som ligger strax utanför cafét vi mötts på och det framgår snabbt att han är en musikkännare av rang. På Västerbrons Spotify-sida har varje bandmedlem satt ihop var sin spellista med favoritmusik och Patriks lista innehåller både välkänd och obskyr punkrock och hardcore. Jag blir överlycklig när jag upptäcker att den gemensamt skapade spellistan Västerbron Vol. 2.0 innehåller Demolicion, en låt av det peruanska bandet Los Saicos som många säger grundade punken på 60-talet. Samma lista bjuder mig även på min första lyssning av svenska Holograms och deras mörka syntpunk som får mig fast direkt.

– Jag såg ett väldigt tidigt gig med Holograms för flera år sedan, på Lilla Hotellbaren. Jag kan fortfarande idag inte bestämma mig om det var bra eller skitdåligt, men det gjorde avtryck i alla fall, skrattar Patrik.

Västerbron själva är ett energiskt liveband vars form har ändrats sedan debuten Idiotologi kom ut 2014. Frontmannen Peter Jonasson har lämnat över basen till nytillskottet Stellan Björnlund och lever istället ut sin extroverta sida till fullo på scen.

– Det enda Peter gör på soundcheck är att be ljudteknikern om att få en längre micksladd, berättar Patrik. Utan att säga mer om saken har han beskrivit precis vad hans sångare har för sig under konserternas gång.

– Vi försöker få till en nerv hela tiden, det är ju lättast att lyckas med på en liten klubb med för mycket folk på en liten yta. Vi försöker skapa den vibben, Västerbrobubblan, när vi spelar på större scener också, och även när vi spelar in i studion.

Bubblan är helt klart påtaglig på Idiotologi och på de få smakprov som getts ifrån Till Vilket Pris Som Helst. Debutalbumet spelades in på endast två helger med Tommy Tift från Vånna Inget bakom spakarna. Det kommande likaså, dock utan Tommys inblandning, inspelat live för att fånga energin som Västerbron ger ifrån sig när de spelar tillsammans. Samma år som Idiotologi kom även Hurulas solodebut, en skiva som Västerbron sa sig vilja ge en match i tävlan om årets bästa svenskspråkiga album.

– Det var skönt att det uttalandet inte fick luft under vingarna, skrockar Patrik som tillsammans med resten av Västerbron är ett stort fan av Masshysteri, Hurulas tidigare band.

Vilka utgör den största konkurrensen för bästa svenskspråkiga skiva i år?
– Jag vet inte riktigt, men jag brukar ha stenkoll. Jag är ganska musiknördig men i år har jag inte riktigt haft tid till att konsumera musik. Jag tror att Laakso släpper något nytt, även om de inte är direkt konkurrens, Krunegård är ju Goliat i jämförelse med oss.

Sedan har ju Laakso en låt som heter Västerbron.
Ja, precis, så det finns ju ändå någon slags koppling. Jag tycker Krunegård skriver fantastiska texter, man kan ju läsa en text av Krunegård och förstå att det är en Krunegård-låt.

I Västerbron är det Peter Jonasson som skriver ”lejonparten av texterna”, som Patrik uttrycker det. Lyriken som ligger över bandets aggressivt spelade pop är så pass klipsk och uppkäftig att jag kan tänka mig att självaste Thomas Öberg från Bob Hund skulle vara stolt över att ha skrivit ner den. Det pekas med hela handen mot problem i det moderna samhället och det viftas med långa pekfingrar mot trötta svenneklyschor som borde tränas bort. Patrik Lange beskriver sin bandkollegas egensinniga sätt att få fram texterna som lägger grädde på moset som är Västerbron.

– Peter skriver texterna men sedan går de igenom Västerbron-maskineriet. Han är en riktigt bra ordvrängare och lite av en vildhjärna så vi andra försöker ”redaktöra” honom. Han kan i princip freestyle-rappa fram fem låtar i realtid och sen glömmer han bort dem lika fort. Vi får vara snabba med att stanna honom och säga ”Vänta lite, det där var bra. Vi gör något av det!” Annars vet man att det har försvunnit lika snabbt som det poppade upp. Man kommer närmare publiken när man kommer ifrån det engelska filtret.

I morse nominerade jag mig själv till Västerbrons Specialpris på er hemsida extrapriset.se, där jag även hade valet att nominera vänner till pris som ”Årets Barbapappa”, ”Reapriset”, ”Ohederspriset” och ”Årets förlorare” med flera. Vad har jag chansen att vinna?
– Vilket pris som helst! Vi måste nog börja tillkännage vinnarna snart…

Kommer Västerbrons nya videos ha samma nyhetstema som exempelvis Om du säger det så är det så, där Peter spelar nyhetsuppläsaren PJ Anckarström och du porträtterar reportern P. Brumme?
– De gjorde vi själva, med ovärderlig hjälp av några kompisar. Varför vi valde ett gammalt format var för att vi inte hade råd med de fetaste kamerorna. Det uttrycket är väldigt förlåtande, det gör ingenting att det ser ganska kasst ut. Vi har gjort en video till vår kommande singel Flytta Isär, som vi inte gjort själva. Det kom fram folk från ett produktionsbolag efter en spelning på Debaser Brooklyn och sa att de ville göra en video med oss. De löste allt, det var väldigt skönt. De gjorde till och med en enorm elefant i papier maché, vem gör det? Elefanten står i ett vindsförråd i Hjorthagen, ingen hade hjärta nog att slänga den. Den var ju gjord med så mycket kärlek.

Så, om du uppskattar hårt spelad pop på klyftigt formulerad svenska kan du som jag se fram emot ett nytt album signerat Västerbron 15 april. Se till att hinna nominera dig själv till Vilket Pris Som Helst och håll för Guds skull utkik efter den enorma papier maché-elefanten som nu bor i Hjorthagen, när ni ser på kommande Västerbronvideon Flytta Isär  

Pin It on Pinterest

Share This