The Knick Foto: Cinemax

The Knick Foto: Cinemax

Det finns en hel del historiska tv-serier exempelvis Game of Thrones, Boardwalk Empire och Mad men. De utspelar sig i en epok i historien där världen är dominerad av vita män; där både kvinnor och mörkhyade människor underkastas och tvingas mötas utav fördomar. Att låta det här bli en del av serien är inget man ifrågasätter. För även om det förekommer rasism och sexism i serierna så förlåter man dem, just på grund utav vilken tid det ska föreställa. Men varför? Vad ligger i grunden att det rasistiska (och sexistiska) måste få ett utrymme?

Är det för att man på ett enkelt sätt kan tro sig vara realistisk och låta serien har en trovärdig ton? Eller är det ett billigt sätt att skapa drama på? Eller är det helt enkelt för att skapa ett karaktärsdrag hos en karaktär där man direkt kan avgöra hens åsikter och ståndpunkter i livet? Varje tänkbar orsak till att skapa ett utrymme känns som bara ett billigt sätt att göra sin serie på. Ett billigt sätt att skapa trovärdighet, drama och enkla karaktärsdrag.

Frågorna om vad som ligger i grunden är många, men likaså är serier som har de här faktorerna. I Mad Men är det vita, medelålders män i kostym och dricker whiskey som styr världen. Vart man än vänder sig om är det en vit man. Jag har svårt att föreställa mig att det inte fanns några mörkhyade på 60-talet som arbetade med reklam. Eller varför man skulle kunna ha med några i serien. Utan istället är de sekreterare, och då är dem kvinnor.

Boardwalk Empire är ännu en serie som handlar om historiska aspekter närmare bestämt under alkoholförbudet på 20-talet. Även den överfylls av rasistiska kommentarer – men man förlåter det. För det är ju 20-talet och det var så det var. The Knick är likadan. Att en mörkhyad doktor inte får använda sig av sina kunskaper utan får göra mindre arbete, och med ofta en nästan rädd blick från hans patienter – allt för hans hudfärg.

Game of Thrones Foto: Helen Sloan/HBO

Game of Thrones Foto: Helen Sloan/HBO

I succéserien Game of Thrones refererar man till de mörkhyade som ”de andra”. Daenerys är en vit kvinna som i sin exil tar makten över ett annat folk för att kunna erövra tronen. Folket hon tar makt över är ”de andra”, och de är väldigt exotifiserande jämfört med folket i Kings Landing. De har andra traditioner, lättklädda och visar mycket hud samtidigt som de har mycket och annorlunda vapen. Man har valt att alienera människor med en mörkare ton på huden. De har blivit en grupp människor som står sig utanför samhället och ofta kallade för vildar. Har man alltså inte liknande värderingar, klädstil eller kultur är man en del utav ”de andra” och en vilde. Det här är verkligheten i Game of Thrones. Dock är det ett tankesätt som existerar i den verkliga världen.

Bara för att ens serie ska vara trovärdig till tiden den utspelar sig på måste den väl inte överfyllas av rasistiska och sexistiska kommentarer. Att utgå från det kommer inte göra serien mindre trovärdig, utan bara bättre.

Pin It on Pinterest

Share This