Foto: HBO

Foto: HBO

Det är så mycket som står på spel när säsong fem av Game of Thrones, en av de mest populära serierna, kommer tillbaka. Vad kommer hända med Jon Snow? Kommer Tommen vara en vis och ödmjuk kung? Vad kommer Arya att göra när hon kommer fram till Braavos, och vad kommer Tyrion och Varys göra när de kommer fram till Pentos?

Många av dessa frågor kommer vi få svar på och mycket mer därtill. Jag, som så många andra, har läst böckerna och vet vad vi har att vänta när säsong 5 kommer ut den 12 april. Det kommer att vara helt underbart att se alla dessa karaktärers resor mot sina destinationer.

Stannis har räddad dagen, för tillfället. Men hur kan hans ankomst komplicera saker för männen i Nightswatch som vägrar lojalitet till någon kung? Och vad kommer han (och Melisandre) göra med The Wildlings som bara vill hitta sin säkerhet söder om muren och Mance Rayder, King Beyond the Wall? Melisandre kan vara glad att veta att det finns flera källor till kungens blod på Castle Black. Den långa blicken hon gav Jon Snow är spännande, men om Jon hade något förnuft så kommer han ta Maester Aemon någonstans långt, långt bort. Under tiden kommer Castle Black behöva en ny ledare som kan ta fram en ny plan för att befästa Nightswatch, och gissa vem som flyttat till toppen av den listan (Och nej, det är inte Gilly). Men The Wall är verkligen ingen plats för en bebis, så det kan vara dags för Gilly och lilla Sam att sticka så långt söder ut som möjligt.

Samtidigt har Team Bran mycket att lära sig av the three-eyed raven som egentligen är en man (en Gud, enligt mig) som lever i ett weirwood träd. Vi såg vid slutet av säsong fyra när Bran rörde vid ett Heart tree och såg framtiden, men även tillbaka i tiden till då hans far var vid liv. The Last Greenseer (med makt över natur och profetiska visioner) kan göra Bran äran att låta honom ta en smygtitt på evenemangen som utvecklades före hans tid. Detta skulle vara det perfekta sättet att återinföra några av de mysterieböckerna (host, Jon Snows härstamning) som har halvt ignorerats i serien sedan säsong ett. Tänk om Bran kunde se och höra Ned Stark be framför Winterfells heart tree? Eller ännu bättre, Lyanna Stark? Weirwood-trädvisioner kan upplysa oss alla.

Om Bolton pojkarna inte kan hitta en manlig arvinge till Winterfell så måste de nöja sig med en kvinnlig Stark istället. Precis som Sansa giftes bort till en Lannister för att säkra ett anspråk i norr, så kan kanske ännu ett arrangerat äktenskap vara på gång för tortyrglada Ramsay som äntligen gjorts till en legitim arvinge av sin far, Roose Bolton, Warden of the North. Ve någon tjej som ser ut som en Stark…

Så nära, men ändå så långt borta – andra återstående Starks och Tullys är i närheten av varandra utan att inse det. En mörkare Sansa Stark (som i och med sitt äktenskap med Tyrion nu tekniskt sett är en Lannister) är på väg att göra sin turné i Eyrie med Littlefinger och Robin Arryn. Edmure Tully hålls fortfarande fången av The Freys. Brienne kommer fortsätta att söka efter en Stark tjej, även om Arya gled genom hennes fingrar – kanske bättre lycka med nästa Stark hon möter (Hang in där, Podrick!).

Jaime tvingar Lord Varys att ordna Tyrions flykt. Kommer Cersei tolerera att Jaimie var en del i Tyrions rymningsplan, och speciellt en del i mordet på deras far? Med Tywin ur bilden, hur effektiv kan Tommen vara som kung och vem kommer att vara Tommens nya Hand? Hur kommer makten i Kings Landing omstruktureras? Maktgalen som hon är har Cersei en historia av hemska ledarskapsbeslut och hon vägrar att tänka förnuftigt när det kommer till viktiga frågor, till exempel kronans oöverstigliga skulder – vilket kan göra The Iron Bank lite irriterad. Septons och septas får också ny betydelse, eftersom ledarna för Faith of the Seven blivit mer militant.

Jaime och Cerseis dotter, Myrcella, som skickades tillbaka till Martells i säsong två, ska vara trolovad med Trystane Martell – Prins Oberyn brorson (Det ser ut som vår ursprungliga Myrcella, spelad av Aimee Richardson, kanske omarbetas så att det är lite mindre obehagligt att hennes fästman är äldre). Men med Oberyn Martell död så får vi träffa hans släkt istället, inklusive Oberyns bror Prins Doran och Oberyns döttrar, de dödliga Sand Snakes, eller åtminstone några av dem: Obara, Nymeria och Tyene. Dornish kontingenten kommer inte att vara alltför glada att Oberyn inte fick rättvisan han satte upp för – även om The Mountain knappt är vid liv och att Tywin är död, om än av en annan hand. Kommer deras svar att vara försöka starta ett krig? Vad händer om de två syskonen (Tommen & Myrcella) återförenas? Cersei säger att hon saknar sin dotter – men vill hon att dottern ska bli drottning?

Arya Stark är på väg till Braavos, där hon ska spåra upp Jaqen H’ghar, om hans ansikte inte har ändrats igen. Vad kan hon hoppas kunna lära av guilden av The Faceless Men? Kanske kan ett hittebarn instruera henne i konsten att ljuga och använda gift. Arya är inte den enda som flytt till öst – Tyrion och Varys är på väg över det smala havet också, förmodligen till Pentos först för att besöka Varys gammal vän, Illyrio Mopatis, som en gång gav stöd till en Targaryen’s exil och som fortfarande kanske kan erbjuda stöd. Tänk om Tyrion skulle ansluta till dessa två herrar? Road trip! (Eller båttur?)

Samtidigt har Dany, Mother of Dragons, just kedjat två av sina ”barn” medan Drogon flyger fritt på jakt efter fler får att käka. Att styra Meereen har betytt att göra några svåra val för Dany, särskilt som maktstrukturen fortsätter att falla sönder. Kunde ett arrangerat äktenskap hjälpa lugna ner lokalbefolkningen? Hur kommer Dany klara sig utan Jorah Mormont och finns det något sätt för honom att komma tillbaka och vinna hennes gunst? Och hur är det med hennes favorit son, Drogon? Om Jorah och Dany bara kunde flyga iväg på Drogon så skulle det vara det mest fantastiska avslutet av en säsong någonsin.