UPPTÄCK: Sista striden – Bottenhavet

6 dec, 2021

Billie Marten

Sista striden gör psalm till pop på nya singeln Bottenhavet. Duons första låtsläpp i år är både vemodigt och vackert.

Stockholmsbaserade Pia Påltoft och Anders Molander är musikduon tillika paret som tillsammans bildar Sista striden. Första singeln släpptes 2017, och de har något sporadiskt och sparsamt släppt fler singlar under åren. Bottenhavets föregångare Ett två tre släpptes i januari förra året.

Sista striden har själva beskrivit sitt musikprojekt som parterapi i popform, och använder också ord som “skilsmässopop” för att sätta ord på musiken de gör. Precis som Bottenhavet följer deras tidigare släppta låtar samma tema, vemodig pop.

Den nya singeln Bottenhavet är det första låtsläppet i år, och trots att refrängen citerar den populära julpsalmen Gläns och över sjö och strand är det allt annat än en klyschig sönderspelad jullåt. Det är skicklig indie-pop på svenska med vemodiga och drömska melodier, där fokuset ligget på text.

Låten Bottenhavet beskriver de som en låt om hemvändarvånda, mer specifikt att inte flytta hem till Norrland. Tack vare psalm-referensen i refrängen, ”Vad är det med mig? Ville ha gläns över sjö och strand?”, känns det oundvikligt att inte beskriva låten som en modern julsång, som funkar året om.

 

Skribent:
Natalie Mourad

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This