2013 lider mot sitt slut men vi ska inte hänga läpp för det, 2014 väntar den ena storfilmen efter den andra. Vad sägs till exempel om upplösningen i Hobbit-trilogin eller Golden Globe-nominerade American Hustle? Fokus verkar dock ligga på uppföljare och remakes av gamla filmklassiker. Hur som helst så blir det ett filmår som heter duga.

Redan i början på året dyker Golden Globe-nominerade American Hustle upp på de svenska biograferna och jag är nog inte ensam om att vara förväntansfull med den castingen. Med namn som Amy Adams, Christian Bale och Jennifer Lawrence lyckas filmen nog att locka många till biograferna. Frågan är om våra förväntningar inte är alldeles för höga. Det återstår att se. Andra filmer som också blivit nominerade och kommer på bio det första kvartalet är Last Stop: Fruitvale Station, Nebraska, Her, En Familj samt Dallas Buyers Club – filmer som levererar en blandning av romantik, komedi och drama.

American_Hustle

2014 är bland annat fullspäckat av uppföljare, faktiskt till den grad att man undrar om det verkligen är nödvändigt. En femte Paranormal Activity dyker exempelvis upp, som väl egentligen aldrig har varit riktigt bra. Detsamma gäller The Fast and the Furious, som kommer med sjunde filmen i serien. Räckte det inte efter 2-3? Vill vi verkligen se i princip samma story om och om igen? Den mediokra Horrible Bosses får en uppföljare men vad vi ska följa denna gång kan man fråga sig. Det känns lite som Baksmällan, med samma koncept om och om igen. Även ungdomsdystopin The Hunger Games fortsätter i och med den första delen av Mockingjay. I övrigt kommer vi att få se upplösningen av Hobbit-trilogin men det får vi vänta med till december. Det kommer bli avsevärt intressant för mig som faktiskt inte alls gillade den senaste.

New-Paranormal-Activity-The-Marked-Ones-Wallpaper

Under vintern har vi sett en modern version av skräck-klassikern Carrie på bioduken, och nytappningar på gamla sevärda klassiker har därmed bara börjat. Joel Kinnaman återvänder till den internationella bioduken med RoboCop (ja, ni känner till klassikern ifrån 87). Det mest intressanta är dock den tredje versionen av Godzilla som nu görs i ny tappning av Gareth Edwards. Det är roligt med svenskar i stora roller, såklart, men varför gör vi om så många filmer? Vad är det för fel på originalen? Har vi filmtittare blivit så krävande eller är det bara slut på fantasi?

RoboCop-2014-oped-RoboCop

Under det kommande året dyker också hjältar i mängder upp på vita duken. Andrew Garfields tolkning av Spiderman får en uppföljare i The Amazing Spiderman 2 och även X-Men spinner vidare och den sjunde filmen i raden, X-Men: Days of Future Past, dyker upp på biograferna i maj. Precis som t.ex Paranormal Activity verkar inte heller X-Men se något slut i sina filmer utan de fortsätter att komma. Det tror jag är på gott och ont. Vi gillar uppenbarligen filmerna och karaktärerna men samtidigt tror jag att det är viktigt att veta när det är dags att avsluta. Det blir lätt tjatigt. Även grekiska hjältar återskapas i The Legend of Hercules, ett actionäventyr med Kellan Lutz i huvudrollen.

kellan-lutz-in-the-legend-of-hercules-movie-8

Om man vill bort från uppföljare, hjältar och remakes tycker jag att man bör hålla ett öga på Christopher Nolans Sci Fi Interstellar där Matthew McConaughey spelar huvudrollen. Det är en skådespelare som jag alltid varit skeptisk mot men som faktiskt på sistone visat vad han går för så det kan bli en riktigt intressant film.

Med andra ord tror jag inte att det kommer bli något problem att hitta filmer att se under 2014 men det kan bli ett desto större problem att få plats i biosalongerna. Det enda som egentligen saknas för ett fulländat filmår enligt mig är en film från Disney Pixar, men den får vi vänta ytterligare ett år på. Varför det har blivit en ”boom” av dessa uppföljare och remakes stavas nog egentligen bara pengar, vilket jag tycker är otroligt synd. Det känns som om ingen film längre är originell och vart det sedan slutar vill jag inte ens tänka på.

De 10 filmer jag ser fram emot mest under 2014:

1. American Hustle

2. Interstellar

3. Hobbit: Bort och Hem igen

4. Dallas Buyers Club

5. Divergent

6. Her

7. The Wolf of Wall Street

8. The Fault in Our Stars

9. The Hunger Games: Mockingjay, part 1

10. Last Stop: Fruitvale Station

Pin It on Pinterest

Share This