skeltwin1

SKELETON TWINS

Regi Craig Johnson Manus Mark Heyman, Craig Johnson Medverkande Bill Hader, Kristen Wiig, Luke Wilson

Tvillingarna Maggie och Milo lever sina liv på var sitt håll, till den dagen då ett gemensamt självmordsförsök för dem samman. Tio år efter deras senaste möte är det svårt att pussla ihop den en gång så nära förbindelse de delat: särskilt som de båda har saker att dölja för varandra. Långsamt men säkert återskapas ett förhållande där både glädje men också mycket smärta ryms.

Det är klurigt att riktigt skriva något utförligt om Skeleton Twins. Det är lite av en sådan där film som på papper egentligen inte innehåller särskilt mycket, men som på duk verkligen ”packs a punch”. Regissören Craig Johnson har tillsammans med manusförfattaren till Black Swan skapat en film som är både rolig och vacker och rörande, en film som lätt skulle kunna bli alltför tragisk men som ständigt balanserar på den knivsegg som inte minst Bill Hader, Luke Wilson och Kristen Wiig redan visat sig vara mästerliga på att hantera. Jag minns särskilt Wiig från Whip It, och det här är samma typ av allvarsamma men ändå lekfulla roll. Hader imponerar särskilt som Milo, och Wilson gestaltar Maggies make som det snällaste du kan tänka dig näst efter Björnen Paddington, utan att ha en aning om de djupa osäkerhetskänslor som hans fru ständigt kämpar med.

Filmen är egentligen en serie av rörelser fram och tillbaka, en sorts dans mellan människor som är skyldiga varandra något mer eller annat än den olycka de ändå lyckas åsamka. Även de finaste stunderna kan lätt bytas i förtvivlan, och filmen rör sig både över och under vattenytan och drar sig inte för att gå väldigt nära inpå. Dialogen är väldigt väldigt bra och den tajta rollbesättningen gör att vi verkligen känner för alla inblandade. Skeleton Twins går kanske inte riktigt att jämföra med något annat, men det är samma typ av stämning som i Tom Ford’s A Single Man – stundom hjärtskärande men samtidigt med en patina av glättighet. Det är en film väl värd att se.

Pin It on Pinterest

Share This