Moderedaktör Nicklas Kihlberg listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan. Här är den gångna veckans höjdpunkter:


guccigramVeckans insta-kampanj
Instagram har, något sent, blivit ett av modehusens viktigaste verktyg för att sprida sina visioner. Gucci presenterade i veckan sitt nya projekt #GucciGram, ett samarbete med unga talanger inom den digitala världen som får tolka och presentera digitala små konstverk av modehuset. Kolla in hashtaggen.


En annan minnesvärd dödsfälla signerad Aftonbladet.

En annan minnesvärd dödsfälla signerad Aftonbladet.

Veckans dödsfälla
De senaste avhoppen på de internationella modehusen i form av Alexander Wang, Raf Simons och Alber Elbaz skapar stora rubriker i modepressen. Många väljer att vinkla det hela på hur synd det är om dessa kreativa ledare. Att vara chefsdesigner på ett stort modehus beskrivs som att vara en instängd fågel i en gyllene bur. Yrket creative director beskrivs som att vara kastade in i en lejonkula eller som en dödsfälla och hela branschen beskrivs just nu som sjuk, skev och feberyr.


alber_lanvinVeckans proteströrelse
Avhoppen från de stora modehusen har som sagt haglat under året som gått men Alber Elbaz avhopp från Lanvin möter nu motstånd, från de anställda på modehuset. En företrädare för personalen intervjuades i radio i veckan och budskapet var tydligt och riktat till företagets huvudägare Shaw-Lan Wang: ”Bring Elbaz back”.


margret_thatcherVeckans politiska mode
Var förre premiärministern Margret Thatcher en stilikon eller inte? Den frågan har i veckan diskuterats i Storbritannien. Familjen Thatcher kontaktade nämligen Victoria and Albert Museum och frågade om de ville ha en stor mängd plagg från premiärministern att ställa ut. Men svaret blev nej med motivering att de enbart samlar på kläder av ”outstanding” kvalité rent estetiskt eller tekniskt. Kritiken lät inte vänta på sig utan fullständigt rasade. Därefter skulle kläderna istället auktionerats ut men nu har museet sagt att de kanske kan ompröva sitt beslut om de får frågan igen.


moschino_barbie
Veckans docka

Moschinos samarbete med Barbie fortsätter, nu i ren Barbie-form. Jeremy Scott har tagit fram en åtta plagg stor kollektion för dockan och en unik docka. Ungefär 150 dollar kommer hon att kosta.


acne_butikVeckans butiksöppning
Acne Studios öppnade i lördags en ny flaggskeppsbutik i Berlin och inredningen har blivit vida instagrammad i veckan. Butiken ligger på Potsdamer Straße i stadens konstkvarter och beskrivs bäst som rostfritt stål från golv till tak.


lagerfeld_omslag
Veckans intervjuomslag
Förra veckans omslag av The New York Times Style Magazine pryds av ingen mindre än Karl Lagerfeld. Ett ganska unikt porträtt och tidningen rymmer också en ganska unik intervju med modeskaparen. Lagerfeld är alltid restriktiv med var han uttalar sig och vad han uttalar sig om, men i porträttet möter vi en väldigt öppenhjärtlig herre. Läs mer här.

Pin It on Pinterest

Share This