Moderedaktör Nicklas Kihlberg listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan.

__________________________________________________

Det är är sista trendspaningen på ett tag. För nu tar sommaren över och sommaren innebär i stor utsträckning modeveckor, vilket vi kommer att fokusera på istället. På lördag börjar herrmodeveckan i Milano och det blir också startskottet för vår bevakning!

Gaultier-feber
Det går inte göra en trendspaning över den gångna veckan utan att faktiskt nämna Jean Paul Gaultier. Som Emilia Eliasson skrev i veckan så är han mer aktuell än någonsin, åtminstone här i Sverige. Visst var vi några som blev glatt förvånade när det offentliggjordes att han skulle designa klänningarna till Petra Mede i Eurovision och nu har alltså den nya utställningen om hans karriär öppnat i Stockholm. Missa inte det vi har skrivit om Gaultier i veckan: Modeikonen vi skrev över hans liv och karriär. Och missa absolut inte vårt möte med honom.

Petra Medes scenkläder vid ingången till utställningen. Foto: Ellen Pan

Petra Medes scenkläder vid ingången till utställningen. Foto: Ellen Pan

__________________________________________________

Annat som har hänt senaste tiden:
– Bibliotekstan i Stockholm fortsätter att expandera som landets ledande modekvarter. Nu flyttar både Prada, Michael Kors och Armani dit!

– I veckan avslöjades att Isabel Marant ingår samarbete med H&M och nu har det också offentliggjorts att Matthew Williamson gör det för Lindex. Kanske ingen överraskning att jag ser mest fram emot Marants kollektion!

– Legendariska chefredaktören Diana Vreelands garderob kommer att auktioneras ut. Den 24 juni hos Kerry Taylor Auctions. Vreeland är vida känd för sin helt fantastiska stil och smak så det blir en auktion väl värd att hålla ögonen på.

__________________________________________________

Tips inför sommaren:

Läsning hos Popmani:
– Vi kommer göra en serie om legendariska redaktörer och chefredaktörer för kända modetidningar.
– Det blir fler modefenomen med en lite mer somrig prägel, i stil med söndagens badmode.
– Vi kommer också ta tempen på det svenska modeundret.
– Plus mycket annat!

__________________________________________________

Annan läsning i bokform:
Ett av mina guilty pleasures sett till populärkultur är Djävulen bär Prada. Jag har inte läst boken men filmen har jag sett kanske 500 gånger, minst. Nu kommer uppföljaren! Åtminstone i bokform. Revenge Wears Prada: The Devil Returns berättar vad som hände efter att Andy Sacs slutat på jobbet som ”a million girls would die for”.

Revenge Wears Prada The Devil Returns

__________________________________________________

Film:
För ett tag sedan såg jag filmen We’ll Take Manhattan. En brittisk film som porträtterar supermodellen Jean Shrimpton och fotografen David Baileys karriärer. Gjord av BBC och helt okej. Vissa av skådespelarna är dessutom rent utseendemässigt Guds gåva till mänskligheten. Ser ni den förstår ni vad jag menar.

article-2088825-0F8786BA00000578-541_634x542

__________________________________________________

Dokumentär:
Den bästa dokumentären med modeprägel som jag sett genom åren måste ändå vara Diana Vreeland: The eye has to travel, en dokumentär om Vreeland där hon själv leder tittaren genom sitt liv. Inte i form av skådespelare utan i filmen har man använt de ljudinspelningar som Vreelands spökskrivare gjorde med henne inför hennes självbiografi. Mycket sevärd!

Diana-Vreeland-The-Eye-Has-to-Travel-quad_Image-credit-Studio-Canal