Popmanis Emilia Eliasson listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan.

__________________________________________________

Sjung om studentens lyckliga darhämta

I veckan har många av landets gymnasieskolor haft mösspåtagning och gatorna vimlar nu av svarta och vita studentmössor. Traditionen att bära studentmössa har hängt med sedan mitten av 1800-talet, då hatten i allmänhet räknades som en viktig del av klädseln. Sedan dess har mössan både ändrat utseende och betydelse. Jag är tyvärr ganska ambivalent inför studentmössan och anser att den både är dyr och ful, speciellt när hela kalaset är över. Samtidigt tycker jag om det faktum att fler ungdomar, tack vare studentmössan, faktiskt tar chansen att bära hatt.

__________________________________________________

Svenska modeller gör skådespelardebut

elsa-hosk-archipelago-kalle-gustafsson-4

Elsa Hosk och Elsa Craaford i svenska filmen Archipelago.

Att skådespelare blir modeller och modeller blir skådespelare är inte speciellt ovanligt. Nu ska tre av Sveriges toppnamn inom modellbranschen prova på skådespelaryrket. Sara Blomqvist debuterade redan i helgen med filmen Sommarstället och senare i år får vi dessutom se Elsa Hosk och Elsa Craaford i Kalle Gustafssons film Archipelago. Det ska bli spännande att se om dessa tjejer gör lika bra ifrån sig på filmduken som på catwalken. Själv kommer jag bara att tänka på Tyra Banks och hennes minst sagt tveksamma insats i serien Gossip Girl.

__________________________________________________

American Apparel i blåsväder

Det amerikanska klädföretaget American Apparel har hamnat i rejält blåsväder efter att bloggen ”En blommig tekopp” kritiserat företagets marknadsföring av unisexkläder. Mediedebatten har varit livlig och under veckan har företagets butik på Götgatan vandaliserats flera gånger. Kritiken handlar om hur företagets manliga modell poserar i en skjorta, fullt påklädd, och hur den kvinnliga modellen poserar i samma skjorta naken eller endast i underkläder. American Apparel slår nu tillbaka mot kritiken och menar att bloggaren måste ha förväxlat deras konstnärliga bilder med deras produktbilder. Jag har själv svårt att se det konstnärliga i dessa bilder.

American-Apparel-unisex-430x286

Såhär marknadsför American Apparel sina unisexkläder. Foto: American Apparel

__________________________________________________

Minimalistiska klockor

klockor

Foto: Axcent of Scandinavia

I höst inleder Axcent of Scandinavia ett spännande samarbete med den skandinaviska designstudion Cate&Nelson. Tillsammans har de tagit fram enkla och stilrena unisexklockor, inspirerade av tågstationsklockor. Jag använder nästan aldrig accessoarer till vardags men de här klockorna fullkomligt älskar jag och när de kommer ut i butik i augusti kommer jag definitivt slå till på en. Priset ligger på 798 kronor och klockorna kommer finnas i svart, brunt och cognac.

__________________________________________________

Till sist. . . 

. . . Du missade väl inte Beckmans examensvisningar i veckan? Om du inte hann kika förbi på deras modevisning kan du spana in några av deras spännande och innovativa kreationer här.