Även herrmodeveckan i Paris är nu slut. När modeskribent Ellen Pan sammanfattar veckans höjdpunkter hamnar bland annat Marilyn Monroe, Jesus och vårens viktigaste trendinslag på listan.


Dries van Noten
Den som trodde att Marilyn Monroe-motivet var uttjatat, tänk igen. Hos Dries van Noten stod 50-talsikonen i centrum som tryck på skjortor, byxor och kostymer. Och Norma Jean får givetvis sällskap av glamourösa Hollywoodinslag som palmer, leopardtryck och en strassbeprydd kappa. I mina ögon symboliserar Monroe mötet mellan ljus och mörker, glamour och dekadens, lycka och tragedi. Och jag tycker att den här kollektionen, men sin dova färgskala och nästintill påträngande glamour speglar hemligheterna under den skinande ytan på ett tydligt, om inte övertydligt, sätt.dvnSe hela kollektionen här.


Givenchy
En annan designer som väljer att sätta ett känt ansikte på vårens kollektion är Riccardo Tisci. Den här gången är det Jesus som står i rampljuset. Huvudtemat var den fängslade mannen, vilket bland annat syntes på fängelsevaktsnycklarna som hängde runt modellernas halsar och den stora buren på catwalken. Och Tisci verkar vara på krigsstigen. Tisci har kört på det religiösa temat många gånger förr men att använda sig av religiösa symboler, amerikanska flaggor och Jesus på korset på det här sättet kan nästan inte vara något annat än medvetet provocerande. Personligen älskar jag mode som väcker reaktioner och stundvis blir det riktigt snyggt, med denim, pinstripes och lager på lager, även om det ibland känns lite för mycket.gvSe hela kollektionen här.


Louis Vuitton
När man är inne på sista herrmodeveckan börjar man ana säsongens trender. Och hos Louis Vuitton syntes flera av vårens viktigaste inslag. Likt Dolce & Gabbana väljer man asiatiska prints, men i en ungdomligare tappning. Denim syns i mörkare form och scarfen, den absolut hetaste accessoaren just nu, sitter på i princip varenda modell. Även pyjamastrenden dyker upp i form av shorts och skjortor i silkiga material. Sammanlagt blir det, mot alla odds, en enhetlig kollektion och en av veckans bästa.lvSe hela kollektionen här.


Lemaire
Jag lovade mig själv att vidga mina vyer den här gången, men ändå faller jag i Lemaire-fällan. Man kan säga vad man vill om den franska designern – det må vara ”förutsägbart”, ”tråkigt” eller ”enformigt”. Jag väljer istället orden avskalat, stilmedvetet och självsäkert. Christophe Lemaire kan sin grej och väljer att köra på det, säsong efter säsong. Och jag älskar det fullständigt varje gång. Rena linjer, simpla siluetter och enfärgade ensembler kan faktiskt aldrig gå fel. Huruvida designern är nyskapande eller inte är en diskussion som vi kan ta någon annan gång.lmSe hela kollektionen här.


Balmain
När Oliver Rousteing ställdes inför utmaningen att skapa sin första herrkollektion ville han göra det med ett tema som speglade honom själv. Resultatet blev en man på resande fot och samtidigt en manlig version av Rousteings verk på damsidan. Det var färgskalan, detaljerna och känslan som blivit ekvivalent för just honom. Vi ser återigen militär- och safarireferenser vilket också känns typiskt Rousteing. Bland detaljerna finns rep och snörningar, stora fickor och funktionella väskor samt ett och annat passande print. Man kan inte mer än hoppas att det är ungefär så här designerns kollektion för H&M kommer se ut.balSe hela kollektionen här.


Mer sevärt från ParismerY 3 – Se hela kollektionen här.
Maison Margiela – Se hela kollektionen här.
Hood by Air – Se hela kollektionen här.

Pin It on Pinterest

Share This