Förändringarna hos Milanos modehus har stått i fokus under veckan. Massimo Giorgetti debuterade för Pucci och tidigare Pucci-designern Peter Dundas debuterade för Roberto Cavalli. Men mest uppmärksamhet fick Alessandro Micheles andra kollektion för Gucci.


Gucci
Alessandro Michele vill berätta en ny historia om Gucci, och efter en knackig start förra säsongen lyckas han nu helt förändra vår bild av modehuset. Kollektionen visar, precis som förra säsongen, Guccis mer ungdomliga och romantiska inriktning med skira tyger, lyxiga paljetter och vackra blombroderier. Michele säger att han gillar motsägelsen mellan dåtid och nutid och man kan se att han inspirerats mycket av just 1970-talet. Starka mönster, virkade baskrar, tjocka bågar, plastiga accessoarer och pussy bow-blusar syns på var och varannan modell. Det må vara nytt och spännande för Gucci men elementen av geek chic och ”tantstil”, som hajpades för mindre än tio år sedan, har inte hunnit bli tillräckligt intressant igen.

BÄST: Känslan av ett nytt Gucci.
SÄMST: För mycket 1970-tal.image

Se hela kollektionen här.


Prada
Under skapandet av SS16-kollektionen blev Miuccia Prada besatt av kavajer. Kollektionen består inte av ett enda par byxor, men det är så mycket som händer bland alla kavajer och kjolar att det tar ett tag att upptäcka. Krocken mellan formella och informella plagg är kollektionens röda tråd. Bland kavajerna finns både traditionella tweed-varianter som matchas med informella stickade eller genomskinliga överdelar, och randiga set i lackat tyg. Kollektionen känns retro, utan att kunna knytas till ett specifikt årtionde, och stylingen med guldläppar och nätscarves är en av modeveckans bästa.

BÄST: Mixen av olika årtionden.
SÄMST: Lite enformigt.image

Se hela kollektionen här.


Moschino
Någonstans mellan en byggarbetsplats och en biltvätt utspelar sig Moschinos visning. Modellerna är tryggt kittade med bygghjälmar och avspärrningstejp men vi varnas ändå för “Dangerous Couture Ahead. Det må vara kitschigt men jag överraskas av att Jeremy Scott, trots en väldigt bokstavlig tolkning, lyckats göra kläder som är bärbara. Jag minns att reflexer var hajpade modeaccessoarer förra året men Moschinos självlysande silvertejptrim är ett ännu bättre sätt att öka sin trafiksäkerhet. Att många känner sig tilltalade av trafiken råder det ingen tvekan om eftersom kollektionen, som gick direkt ut till försäljning, delvis har hunnit sälja slut.

BÄST: Balanserar mellan kitsch och bärbarhet.
SÄMST: Brandorange är inte min favoritfärg.image

Se hela kollektionen här.


Versace
Den feministiska vågen fortsätter att svepa över modevärlden och Versace har hakat på den. Den här säsongen ville modehuset anpassa sig mer till “dagens kvinnor” genom att skapa en mer tillgänglig och sportig kollektion, med fokus på arméjackor och kamouflagemönster. En del av Versaces sexiga estetik har försvunnit, istället ser vi oväntade moment som lågklackade skor, stora fickor och praktiska ryggsäckar. Det finns ingen tvekan om att det är Versace som står bakom de extravaganta tygerna och kortkorta klänningarna, men det är beundransvärt att Donatella Versace vågar sig på en ny riktning efter 12 år som chefsdesigner.

BÄST: Förändring.
SÄMST: Eventuellt är feminismen en PR-grej.image

Se hela kollektionen här.


Dolce & Gabbana
Dolce & Gabbana har haft stor framgång med att marknadsföra sig som ett uritalienskt modehus och inför SS16 har de byggt upp en italiensk semesteridyll. Hela semestergarderoben är täckt, från matchande kavaj och byxor att bära i Rom och Pisa till randiga solklänningar som passar stranden i Portofino. Visningen avslutas med att modellerna bär vykortstryck med italienska städer, som känns mindre glammiga och för tankarna till de kökshanddukar som finns att köpa i italienska turistaffärer. Dolce & Gabbana försöker hålla sina visningar relevanta. Förra året bar modellerna sina bebisar ner för catwalken, nu bär de smartphones. Det sägs att en modell med färre än 10 000 följare på Instagram har svårt att bli anlitad, men att be dem ta selfies på catwalken är att gå för långt.

BÄST: Hantverket.
SÄMST: Selfies.image

Se hela kollektionen här.


Mer sevärt från Milanoimage
Roberto Cavalli –
Se hela kollektionen här.
Marni – Se hela kollektionen här.
Emilio Pucci –
Se hela kollektionen här.

Pin It on Pinterest

Share This