I dag är det tredje advent, och vad passar inte bättre än att se lite härliga julfilmer? Filmredaktionen på Popmani tipsar om fem filmer med julen i fokus. 

It's a wonderful life Foto: Paramount HE.

It’s a wonderful life Foto: Paramount HE.

IT’S A WONDERFUL LIFE

Även om It’s a Wonderful Life med James Stewart i spetsen inte utspelar till största delen på julafton så kan en inte låta bli att få stora julkänslor av den. Filmen handlar om George Bailey, en man med stora drömmar om att se världen men tvingas flera gånger stanna kvar i den sömniga staden Bedford Falls. Men allt går inte som det tänkt sig och i de svåra tiderna får han hjälp från oväntat håll.

Den här filmen behandlar det viktigaste om julen. Inte maten. Inte presenterna. Utan kärlek, att hjälpa och helt enkelt att ta hand om varandra. Det är vad julen egentligen handlar om, och hur kan man inte känna av det i den här filmen.

A Christmas Carol Foto:  Warner Bros.

A Christmas Carol Foto: Warner Bros.

A CHRISTMAS CAROL

Det finns många olika adaptioner av Charles Dickens älskade historia om Ebenezer Scrooge. Men en av de bästa är versionen från 1938 med Reginald Owen och Gene Lockhart i rollerna. Det är något härligt med att se snön falla i svartvitt. En kan inte få för mycket av A Christmas Carol då den är en klassiker bland julfilmerna, och även litteraturen.

Fanny och Alexander Foto: SVT Drama

Fanny och Alexander Foto: SVT Drama

FANNY OCH ALEXANDER

Fanny och Alexander är inte bara en av Sveriges bästa filmer, utan även en av de bästa julfilmerna som finns. Även den här kanske inte behandlar julafton i fokus, men har många fina element som lyfter fram den på ett härligt sätt. Det är inte en slump att den visas runt jul och nyår varje år. Den har något extra i sig som berör alla sorters människor i vårt avlånga land. Ett måste om ni frågar oss på filmredaktionen.

Love Actually Foto: Peter Mountain/Universal Studios

Love Actually Foto: Peter Mountain/Universal Studios

LOVE ACTUALLY

En kommer inte långt i listan av julfilmer innan en stöter på Love Actually. Det som är så bra och härligt med Love Actually är att en får se flera olika livsöden och hur de förbereder sig inför julen med kärleken i fokus. För om det inte är på jul som en ska berätta hur en känner, när ska en då göra det?

Med alla dessa människor och deras berättelser kan en alltid hitta sin egen favorit vilket gör att flera människor kan uppskatta den på olika sätt. Den passar att se i stora sällskap, men även i små.

Tomten är far till alla barnen

Tomten är far till alla barnen

TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN

På biograferna går just nu En underbar jävla jul som ibland förknippas som den nya Tomten är far till alla barnen. Därför passar det väl bra att se tillbaka till den här härliga svenska filmen. Den behandlar den julafton som allt fler känner igen sig – mycket folk, skilsmässor och en hel del kaos. För hur många har egentligen en underbar jul som visas på alla filmer?

Pin It on Pinterest

Share This