Tracasseur är den Stockholmsbaserade musikbloggen som länge varit en av de mest välkända elektrobloggarna i världen. De är också en nytillbliven DJ-trio som turnerat runt om i Europa och vars ansikten synts, och framförallt hörts, på det flesta av Stockholms svettiga klubbgolv. Popmani har träffat killarna bakom det franskklingande namnet, fått veta historien bakom Tracasseur och pratat om vad det vill göra nu.

Foto: Freddy Persson

Tracasseur startades år 2009 av Jonas Hellström, Sebastian Frintzer och Benjamin Bertoldo. De hade alla spelat skivor runt om i Stockholm innan de fördes samman av en likartad musiksmak och ett delat intresse av att hämta ny musik från olika musikbloggar. Jonas berättar leende att de på skämt brukade kalla varandra för de tre musketörerna. Benjamin lämnade dock Tracasseur redan efter ett år, och bloggen har sedan dess drivits av Jonas och Sebastian.

IMG_0008

De tror båda två att anledningen till att de snabbt lyckades få så många läsare är på grund av att de startade bloggen i ett tidigt skede, att det hade en hel del tur samt att de tillsammans har en väldig bredd på musiken de lägger upp. Medan Jonas kommer från indie, pop och rock-hållet så har Sebastian sina rötter i hip hop, house och techno.

– Vi är två vendiagram som litegrann överlappar varandra. Vi skriver lite om samma musik, men vi kommer från olika håll. Vi är tastemakers på ett sätt. Ungefär som man kan läsa musikjournalistik, att man liksom hittar vissa musikjournalister som har ungefär samma musiksmak som en själv, så är det poängen med en musikblogg, säger Sebastian.

Redan innan intervjun har jag fått höra att det ska ligga en rolig historia bakom namnet Tracasseur, och när jag frågar om det skrattar alla till. Sebastian berättar att han, Jonas och Benjamin hade gått länge och väl och funderat på att starta en blogg. När det väl bestämt sig tog det sedan veckor för dem att försöka komma på och enas om själva bloggnamnet. Han säger att det till slut kom till efter en sen, ölstinn kväll på Riche lilla bar.

– Jonas håller på och ringer upp min telefon och jag säger åt honom ”Men sluta din trakassör!”. Jag hittade på ordet när han höll på att trakassera mig, varpå Benjamin hajade till och sa ”Men trakassör, det är fan ett bra namn på en blogg”, och det tyckte vi alla tre. Storyn är att det är Jonas som är trakassören, jag som kom på namnet, eller sa det, medan det var Benjamin som tyckte att ”Är inte det ett bra namn på en blogg?”. Sen finns det en efterhandskonstruktion som är att det är uppbyggt av tracks, som då är låt, och connoisseur, men det var inte tanken från början.

IMG_0011

Återigen de tre musketörerna
Efter att Benjamin slutat så hade de länge diskussioner om att de borde vara tre då det båda kände att det vore både lättare och roligare så. 2013 blev Daniel Odelstad en del av Tracasseur, och de är återigen en trio. Även de hittade varandra genom musiken och spelningar på olika klubbar. Daniel har, förutom en rad andra gig runt om i Stockholm, spelat med Tracasseur i snart två år och de har därtill drivit flera klubbar tillsammans, på ställen som Slakthuset och Debaser Medis.

– Det var en naturlig övergång, säger Sebastian.

– Efter att vi lärde känna varandra så började vi spela ihop. Om ni är olika så är jag ytterligare än dimension i hur och vad vi spelar, och det märkte vi, säger Daniel, efter att han och Jonas skämtat om hur musiken, spriten och tjejer förde dem samman.

Fått gig via bloggen
På grund av att många gillar musiken de postat så har de lyckats skapa sig ett gott rykte och därtill byggt ett stort kontaktnät med artister, skivbolag, producenter och PR-byråer från världens alla hörn. Det har även lett till en hel del spelningar, både i Sverige och på festivaler och klubbar runt om i Europa. Första utlandsgiget var i Rumänien. Sedan dess har de drivit flera klubbar, både i Stockholm och Paris, bland annat på det legendariska stället Trabendo. 2010 och 2011 spelade de även på Exit-festivalen i Serbien.

– Mitt mål från början var ju inte att spela skivor, det var ju att skriva en blogg först, sen så kom ju det av bara farten, säger Jonas.

– Vi startade ju inte bloggen för att få spelningar, fortsätter Sebastian. Det handlar om att dela med sig av musiken, vilket också är hela poängen med att spela skivor, att dela med sig av musik man gillar till andra som gillar samma sak.

IMG_0010

Med tiden har bloggen vuxit, de har blivit några år äldre och musiksmaken har med tiden också skiftat, i linje med andra musikbloggar och övriga branschen. När Tracasseur startade skrev de mycket om 80-tal, new disco och över lag mer synthigt, berättar Jonas. Ett tag var de även väldigt inne på disco. Idag är de alla tre mer inriktade på deep house och tropical house.

– Det är det där som är intressant, vad är det som är hönan och vad är det som är ägget. vi har ju ändrat musiksmak men är det en slump att vi följer med den trend som är där, säger Sebastian samtidigt som han rycker på axlarna och skrattar lätt.

Vad händer framöver?
De organiserar inga klubbar längre då de upplever att det tar för mycket tid då de alla arbetar eller studerar. Men med Daniel officiellt med på tåget har det som mål att börja posta mer frekvent på bloggen. Och förutom att lägga upp mer musik och göra fler intervjuer så vill de även göra fler mixtapes, lira mer utomlands och kanske börja göra egen musik. Daniel håller just nu på att organisera deras miniturné i Paris, och Jonas berättar att de ett tag hade planer på att starta ett eget label.

– Vi får så mycket musik från folk som inte är signade. Vi har snackat om det i typ två, tre år så frågan är, antingen får man välja att starta label eller att göra musik själv, och jag tror att göra musik själv är roligare. Vi har precis fått stemsen till en känd svensk låt som vi troligtvis ska göra en remix på.

IMG_0009

Vi får helt enkelt vänta och se vad Tracasseur hittar på i fortsättningen. Tills dess kan du lyssna in dig på deras senaste mixtape ”Nordic Spring Mixtape” här, och få en rejäl dos deep house.

Pin It on Pinterest

Share This