Idag är det Halloween och hur firar man det egentligen bättre i soffan med en härlig skräckserie. Mari Andersson har listat sin topp 10 på de bästa serierna med temat skräck.

walk

The Walking Dead Foto: IMDb

1. THE WALKING DEAD (2010 – )
Frank Darabont

Den här postapokalyptiska skräckserie behöver knappast mer uppmärksamhet då den är en av de populäraste serier just nu. Dock är det ändå en värdig serie som måste hamna på plats nummer ett på den här topp 10-lista över skräckserier enligt min mening. The Walking Dead är baserad på serietidningen med samma namn och handlar om hur en smitta förvandlar USA till en plats där zombies regerar. Huvudpersonen Rick Grimes är polis och blir skjuten innan smittan bryter ut. Han hamnar på sjukhus och efter en tid vaknar han upp, för att då finna sig helt ensam i ett övergivet samhälle där han och hans familj brukade leva sina liv. Det är en serie som verkligen visar upp en nästan hopplös situation, om att allt som en gång varit kommer aldrig att bli sig likt. Den fruktansvärda känslan som ibland slår en över hur det skulle kännas att vara helt ensam och att alla människor är utplånade, är väldigt stark i den här serie och får en att vilja stanna kvar och se mer. Hur det kommer att gå för de människor som på ett mirakulöst sätt fortfarande finns kvar. Ett stort plus för den stora zombie-makeovern, som känns verklig och fruktansvärt skrämmande. Det är blodigt och köttigt men aldrig till den grad att det blir töntigt. Det är ödsligt. Det är fullt av zombies. Det är förtvivlan. Det är The Walking Dead.

2. BATES MOTEL (2013 – )
Anthony Cipriano

Även om man inte är en direkt anhängare av psykologen Sigmund Freuds teorier av psykoanalysen, är det nästan omöjligt att inte tänka på oidipuskomplexet i ett ganska tidigt skede av serien Bates Motel. Serien som skildrar psykopaten Norman Bates tidigare liv innan Hitchcocks Psycho, visar på ett förhållande mellan mor och son som inte känns riktigt hälsosamt. Som ständiga följeslagare flyttar de efter en tragedi och lämnar sitt tidigare liv för att starta upp ett nytt som ägare till Bates Motel. Serien bjuder på en miljö med mossgröna och bruna detaljer vilket får oss att resa till en tid längre bort under 60–70-talen, dock utspelas den i modern tid vilket är tydligt då alla liksom idag går runt med smartphones. Mitt i allt detta börjar deras nya liv med motgångar och hemska hot börjar hamna på deras trappa. Även en flicka i en källare gör saker och ting komplicerade när det verkar röra sig om sexuella utnyttjanden. Huvudkaraktärerna Norman och Norma, spelad av Freddie Highmore och Vera Farmiga, är så färgstarka och är de som i princip får serien att blomma, med de makabra känslosamma utbrotten och handlingarna som gör att de hamnar i udda situationer. Kanske beror det på hösten som knackat på dörren, men det här är verkligen en serie som passar bra i oktobermörkret.

heml

Hemlock Grove Foto: IMDb

3. HEMLOCK GROVE (2013 – )
Brian McGreevy, Lee Shipman och Danielle Paige

Redan från första början får man en konstig känsla, liknande obehag men som ändå inte riktigt går att sätta fingret på. Känslan är speciell och innan vi vet ordet av hittas en cheerleader brutalt mördad i en liten lekstuga. Åskådaren får bevittna rädslan i offrets ansikte och faran som lurar i mörkret förstärks med en subjektiv kamera från offrets sida och vi känner nästan oss iakttagna där vi sitter i soffan. Berättelsen kretsar kring två familjer, en rik och en fattig där hemligheter ryms i deras garderober liksom i deras tankar. Inte nog med att ett välkänt ansikte som Bill Skarsgård spelar ett av barnen i den rika familjen The Godfreys med en syster som inte är som alla andra, bjuder Netflixs egna serie på en obehaglig känsla med effekter, både tekniska och scenografiska, vilket är seriens starka kort. Mer subjektiv kamera åt folket!

4. GRIMM (2011 – )
Stephen Carpenter, David Greenwalt och Jim Kouf

Vid första anblick känns det som att serien kommer befinna sig på en ganska låg nivå både när det gäller skådespelarinsats och handling. Dock får man sig en rejäl överraskning när oväntade monster attackerar vår huvudkaraktär Nick och serien börjar bli intressant ju längre tiden går. Nick och hans detektivkollega Hank försöker hitta en man eller rättare sagt en varelse som utfört två överfall ganska tätt inpå varandra, och saker och ting är i detta fall inte som vanligt. Samtidigt får Nick en oväntad gäst, hans faster hälsar på i ett brådskande ärende, där hon försöker berätta att han inte är den han tror. Att han i själva verket är en Grimm som ska bekämpa övernaturliga varelser som hotar mänskligheten. Han har en förmåga att se människor för vad de verkligen är. Beskrivelsen får kanske en del att strunta i serien, men jag lovar att den är värd att ges en chans. Är du dessutom en fantasyfanatiker som även har en förkärlek för skräck, så är det här verkligen en serie för dig!

hani

Hannibal Foto: IMDb

5. HANNIBAL (2013 – )
Bryan Fuller

Många av oss är redan bekanta med den artiga och intelligenta kannibalen från filmerna När Lammen tystnar, Hannibal och Röd Drake med alla vår Anthony Hopkins i rollen som Hannibal Lecter. Att istället få se den danska skådespelaren Mads Mikkelsen som den väluppfostrade psykologen med en aptit för människodelar, fungerar faktiskt mer än utmärkt. Serien baseras till viss del på de böcker med samma namn som filmtitlarna ovan, men innehåller även en hel del eget material från skaparen Bryan Fuller. Serien skildrar hur Dr Lecter blir kontaktad av FBI-agenten Jack Crawford (som för övrigt spelas av Laurence Fishburne) för att hjälpa dem skapa en profil på den mördare som är på fri fot. Här möts de två huvudkaraktärerna för första gången, Dr Lecter och den asociala FBI-agenten Will Graham som känner hur mördaren tänker endast genom att vara på mordplatsen. Åskådaren får bevittna otaliga scener där mänskliga organ blivit rätterna på menyn för vår psykolog, samt hur hans kollega går in i de djupaste av tankar för att avslöja mördaren. En väldigt välgjord serie men dock med en varningens finger. Är du äckelmagad är kanske inte det här en serie att satsa på.

6. BUFFY OCH VAMPYRERNA (1997 – 2003)
Joss Whedon

Sarah Michelle Gellar spelar Highschooleleven Buffy vars enda önskan är att få vara en helt vanlig tonåring med kompisar, kärlekstrassel och helt vanliga tonårsproblem. Dock ter sig hennes verklighet lite annorlunda då hon är den utvalda vampyrdräparen. Vid hennes ankomst till den nya skolan tar det inte lång stund innan folk får veta vad hon är och får det klart för sig att hon inte har något val annat än att utkämpa striden mot vampyrerna som lever bland dem. Hela serien genomsyras av 90- talets grunge och illasittande kläder som många av oss minns dem, men med en viss charm. Effekter och liknande visar också att det är en äldre serie men den har mycket potential. För en del av oss visar serien endast på nostalgi men jag är beredd att försvara den och menar att den ändå är en bra serie. Samtidigt är det en av de få skräckserier som har en kvinnlig huvudkaraktär. Hon är inte sidekick, hon är inte där för att förkroppsliga ett sexobjekt. Hon är Buffy vampyrdräparen.

twin

Twin Peaks Foto: IMDb

7. TWIN PEAKS (1990 – 1991)
Mark Frost och David Lynch

En skildring av en tillsynes lugn stad där uttrycket ”alla känner alla” hör hemma. När den vackra Laura Palmer hittas mördad vänds allt upp och ner för stadens invånare och känslan av att alla är berörda av händelsen är påtaglig. Specialagenten Dale Cooper anländer till den lilla staden Twin Peaks för att hjälpa polissheriffen Haryy S. Truman att lösa mysteriet. Udda saker börjar hända och fallet känns allt svårare för poliserna att förklara. Serien är så mycket mer än bara handlingen. En speciell stil genomsyrar avsnitten och surrealismen flödar vilket i vissa fall får åskådaren att undra om den befinner sig i det verkliga livet eller är fångad i en dröm. David Lynchs verk har blivit en kultserie, vilken kommer att återuppstå. Under den senaste tiden har man kunnat läsa om Twin Peaks återkomst, där Lynch tänkt ta upp serien och den kan räknas vara tillbaka år 2016. Den som väntar på något gott…

8. ARKIV X (1993 – 2002)
Chris Carter

En av de mest kända serierna genom tiderna med den välkända textraden innan varje avsnitt ” The truth is out there” där två FBI-agenter försöker hitta sanningen bakom de oupplösta fall som hamnat just under rubriken ” The X-files”. Dana Scully, en skeptiker som får utmaningen att arbeta med den mer öppna fritänkande agenten Fox Mulder, där de söker förklaringarna för mystiska fall som inte liknar något annat. En vanligt förekommande fiende i seriens gång är just den amerikanska regeringen som verkar göra allt som krävs för att tysta de olika fall agenterna arbetar för, och som verkar ha en del utomjordiska uppgifter som endast hålls innanför regeringens väggar. ”Allmänheten får aldrig veta” är en vanligt förekommande replik vilket agenterna försöker sätta stopp för. En långkörare som fortfarande funkar och passar under namnet ”Skräckserie”, där man undrar som åskådare börjar fundera över vad de maktfulla institutionerna möjligtvis kan undanhålla. Även karaktärerna utvecklas och man fattar tycke för dem ganska snabbt. Om ni inte får nog av alla de nio säsongerna finns det även filmerna Fight the Future (1998) och I Want to Belive (2008).

9. THE VAMPIRE DIARIES (2009 – )
Kevin Williamson, Caroline Dries och Julie Plec

Hela vampyrtrenden som försiggått under en lång period verkar inte försvinna. Ett tag kunde i alla fall jag känna att de blev för många och slutade då ens försöka tycka om en sådan serie. Dock är jag lite överraskad på ett positivt sätt av den här serien, som faktiskt visade sig vara otäck, dock givetvis med en kärlekshistoria som tar upp den största delen av serien. Men jag uppskattade faktiskt den i allra första scenen, där man målat upp en enslig väg med ett par som kör hem. Medan de uppmärksammar varandra lite mer än vägen råkar de köra på någon. Mannen går ut för att kolla men hittar ingen. Flickvännen går ut och undrar vart han tagit vägen, tills han ramlar den med en duns på bilen från himmelen. Seriens huvudkaraktärer är Elena Gilbert som förlorat sina föräldrar i en bilolycka, och som försöker komma tillbaks till sitt gamla liv med skola och vänner. Första dagen tillbaka i skolan träffar hon den nya killen, Stefan Salvatore, och man märker att han redan känner henne genom hans blick. Han är en vampyr, men en av dem som inte suger blod från människor längre. Dock blir han orolig när nyheterna rapporterar om nya överfall och situationen blir ännu värre då en elev blir brutalt överfallen och biten på en typisk Highschool fest. Det verkar som om det finns fler vampyrer i närheten. En helt okej serie för de som gillar kärlekshistorier och vampyrer.

fromdusk

From Dusk to Dawn Foto: IMDb

10. FROM DUSK TILL DAWN (2014 – )
Robert Rodriguez

Spaghettivästern, vampyrer och action. Det är några ord som skulle kunna beskriva Robert Rodriguezs serie, baserad en del på filmen med samma namn, From Dusk till Dawn från 1996. Serien skildrar hur bröderna Seth och Richie, The Geckobrothers, inte drar sig för att råna eller till och med mörda oskyldiga som hamnar i deras väg. Under ett besök på en typisk amerikansk ”liqourstore” träffar de på två Texas Rangers och saker och ting går helt fel. Istället för att hålla en låg profil dödar de en av poliserna och blir efterlysta. Richie ser saker som inte hans bror Seth kan, och synerna är inte de vänligaste utan liknas vid icke mänskliga varelser. En serie full av mystik och symboliska liknelser, där allt kan hända.