Det har gått två år sedan Tommie X startade Faggot Apparel, ett projekt och ett försök att förändra världen med något så simpelt som T-shirts. I en lång intervju berättar Tommie om tankarna bakom märket, om viljan att förändra och om hur en ska orka stå upp mot orättvisor.

Foto: Valter Törsleff

Foto: Valter Törsleff

Nu är det cirka två år sedan du drog igång märket Faggot Apparel. Hur har resan varit?
Det har varit skojigt och lärorikt. Den positiva responsen har gjort mig väldigt glad!

Vad ville du åstadkomma från början med märket?
Det främsta syftet med plaggen var att rikta uppmärksamhet mot de orättvisa förhållandena för HBTQAI-personer i Ryssland och det tycker jag att vi har lyckats bra med tillsammans med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Hur ser din personliga relation till Faggot Apparel ut?
Jag har egentligen inga designerdrömmar och hela projektet blev till en större grej än vad jag först hade som avsikt. Men för mig är det hela ett stort samarbete mellan alla killar och tjejer på T-Shirt Bar, våra coola ambassadörer och alla kunder! Vi har så kul tillsammans.

Skärmavbild 2015-10-13 kl. 22.59.39

Foton: Josefine Bäckström

Vad är det du vill påverka med dessa starka loggor och tryck?
Jag vill att folk ska kunna ta ställning mot just dessa orättvisor samtidigt som de kanske bara vill köpa en cool tröja att ha på sig. Alla gör så gott de kan, alla kan inte göra allt. Jag har hört från flera håll att det lätt kan väckas debatt mellan arbetskollegor och klasskamrater när kunden burit våra plagg, i synnerhet ”5-INIST”-tröjan!

Hur väljer ni vilka produkter ni tillverkar? Finns där en genomtänkt tanke med varje plagg?
Vi testar allt vi tycker känns kul och rätt för märket. Vi lägger upp det i webbshoppen och det som inte säljer tar vi bort. Några nyckelplagg har vi dock alltid kvar och det är de plagg jag tycker kommunicerar ut märkets filosofi på ett bra och tongivande sätt. Men kortfattat är hela designprocessen baserat på en stor vilja att experimentera och känna efter kundens vilja. Vi sitter inte och kalkylerar eller trendspanar på något vis.

Skärmavbild 2015-10-13 kl. 23.00.34
Hur tycker du att produkterna har bemötts?
Jag tror det finns en stor kollektiv vilja i vårt samhällsklimat att uttrycka sina åsikter, även i de kläder vi bär. Det blåser äckliga högervindar överallt just nu och kanske är folk villiga att upplåta sin kropp som projektionsyta för sociala budskap. Sverigedemokraterna tapetserar en hel tunnelbanestation med sin xenofobiska propaganda. Då vill vi visa vårt motstånd bland folket.

Märket heter Faggot Apparel, hur tänkte du kring namnet?
Det är ett försök att reclaima ett ”fult” ord, ett ord vars svenska översättning använts mot mig hela min uppväxt för att trycka ner mig eller mobba mig. Logotypen är även en fimp, eftersom att ”cigg” på brittiska är ”fag” och jag älskar cigaretter.

Kan mode påverka världen positivt? Det ligger en negativ syn på mode runt om i världen, hur ser du på detta?
Jag tror det finns både positiva och negativa aspekter på all sorts kulturyttring, sportutövande och konsumtion här i världen. Mode kan vara upplyftande och fantasifullt och är väldigt tillåtande på sina håll och det är i den delen av modevärlden jag vill verka!

Vad betyder mode för dig?
Den korta frågan kräver egentligen ett långt svar, men svarar jag snabbt så är mode en rolig lek och ett tidsfördriv för mig.

Hur viktigt skulle du säga att Faggot Apparel är för omvärlden just nu?
Det finns otroliga mängder av orättvisor och fruktansvärda situationer runt om i världen och här i Sverige som pågår just nu. Flyktingkrisen är ett exempel. Samtidigt som Faggot uppmanar att donera pengar till Civil Right Defenders tror jag att de som sitter i regeringen måste agera snabbare och bättre än vad de gör nu. Det finns mycket förväntningar på enskilda individer och välgörenhetsorganisationer, att de ska arbeta gratis och i motvind under flyktingkrisen och det är inte hållbart i längden. 

I dagens samhälle kan det vara svårt och skrämmande att stå upp för sig själv för att inte bli sågad. Du verkar vara stark med dina åsikter, hur kommer det sig?
Jag var mobbad som barn och en dag fick jag bara nog och började skita i allt och vad folk skulle tycka om mig, för jag ansåg att det inte kunde bli sämre än vad det var. Detta händer ju tyvärr inte alla dock, men jag önskar att alla skulle våga vara sig själva i framtiden.

Kan du ge oss några tips på hur vi ska våga göra detsamma?
Utmana hela tiden dig själv på vad du vågar, och tvinga dig själv att kasta dig ut handlöst i situationer du tycker är läskiga. Plus våga lita på ditt förnuft, innerst inne vet ens gulliga lilla hjärna att det mesta ”inte är så farligt”. Håll hårt i dina vänners händer och visa uppskattning för det du tror på, så kommer uppskattning komma tillbaka till dig. Haha, jag låter som en gammal hippie, men du kan ju iallafall testa!

Hur ser framtiden för Faggot Apparel ut?
Vi tuffar på som vanligt, men vi har börjat kika på nya ambassadörer och gästdesigners och vill väldigt gärna upprätta ett samarbete med en förening vi har kontaktat som driver en självförsvarsutbildning för unga tjejer!

Pin It on Pinterest

Share This