Tired Lion är ett band från Perth som spelar indierock med mycket influenser från det grungeiga 90-talet. De nämner band som Hole och Sonic Youth som största influenser för sitt sound. Bandet släppte nyligen sin nya EP Figurine och är just nu ute på en längre Europaturné som också är deras första. Popmanis Josef Hermansson har intervjuat bandets gitarrist Matt Tanner inför deras spelning ikväll på Bråvalla där de är första band ut på scenen Norrköping Lounge. De kliver på vid 20:00. 

Tired Lion 2016

Så som jag förstått det så spelade ni folkpop innan ni sadlade om till den mer rockiga stilen. Är det någon skillnad på hur en blir bemött i musikbranschen som ett rockband om du jämför med när ni spelade folkpop?
– Vi gjorde egentligen ingenting vettigt när vi spelade folkpop. Vi spelade lite i vår hemstad bara. Det var ganska tråkigt. Jag tror mest det var ett sätt för oss att komma undan för att så småningom komma in på rockgrejen vi gör nu.

Spelar ni fortfarande era gamla låtar folkpoplåtar i smyg när ni repar?
– Nej, det gör vi inte och jag tror verkligen att allt vi gör kommer låta mer och mer grunge hur vi än gör. Om vi inte skulle få för oss att växa upp och komma över vår tonårsångest.

Hur är rockscenen i er hemstad Perth?
– Rockscenen är ganska grym. Garagerock är enormt populärt och det är sjukt många grymma band som dyker upp hela tiden. Gör er själva en tjänst och kolla in bandet Pat Show. De är lysande.

Tre år har gått sedan ni släppte er förra EP. Hur skiljer sig er nya EP Figurine mot den förra?
– Figurine är en plats där vi känner att vi hittat vårt eget sound. När vi gick in i studion första gången för att spela in vår förra EP så gjorde vi massa olika saker som vi visste skulle låta coolt och vi jagade efter ett visst sound. Med Figurine så testade vi en del nya saker i studion och bara skrev vad vi tyckte kändes rätt och naturligt och det blev som det blev.

Ni har beskrivit er själva att vara ”all about raw honesty”. Vad betyder det för er?
– ”Raw honesty” var en grej vi körde med redan från början. Jag antar att det är ett sätt att inte glömma att skriva om vad vi känner och vara tydliga med vad vi skapar hellre än att bara slänga ihop något och vara något man inte är. Det är många metaforer i våra texter, men även mycket rättframhet som båda relaterar direkt till något personligt som har hänt i våra liv.

Vilka band har varit viktigast för ert eget sound?
– När det kommer till kritan så är vi alla i bandet musikälskare och det har alltid funnits band som har inspirerat oss att plocka upp gitarren eller skriva en låt. Band som Hole, Smashing Pumpkins, Pixies och Sonic Youth fick oss in på den rockiga banan.

Finns det några svenska band ni gillar?
– För att vara helt ärlig så är vi rätt isolerade från all europeisk musik i Australien, förutom genom upptäckter via våra egna kanaler såklart. Självfallet så finns det några här och där som dyker upp som är så där extraordinärt bra. Jag tycker att en av dem mest spännande sakerna med den här turnén är all musik som vi kommer upptäcka under vår tid i här i Europa och alla andra band vi kommer träffa.

Är det första gången som ni är i Sverige?
– Ja, det är första gången. Också vår första Europa-turné!

Ska ni se några band på Bråvalla?
– Vi måste åka efter vår spelning eftersom vi ska spela i Schweiz på lördag. Men jag tror vi hinner se bandet  (Laakso, reds. anm.) som spelar efter oss på samma scen. Vi kollade upp dem igår och de verkar balla.

Att spela på festival brukar alltid vara lite annorlunda än att göra vanliga spelningar. Vad tycker ni om att spela på festivaler?
– Festivaler är underbart. Det är en möjlighet att spela för människor som du vanligtvis inte delar din egen musik med. Det ska också bli trevligt att spela utomhus i dagsljus nu när vi harvat på i mörka och ruffiga klubbar en längre tid.

Vad har ni för förväntningar inför er egen spelning ikväll?
– Vi hoppas att alla är peppade eftersom vi lever på publiken när vi spelar. Vi har hört många bra grejer om den svenska publiken så vi ser fram emot att ösa med dem. Jag är helt säker på att det kommer bli en grym spelning.

Pin It on Pinterest

Share This