Tio år med Avicii

av | dec 30, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Tim ”Avicii” Bergling var en pionjär inom elektronisk dansmusik och gjorde stort avtryck i musikhistorien både i Sverige och internationellt. När han gick bort förra året lämnade han en händelserik karriär bakom sig, något som gjorde honom till en av 2010-talets absolut största artister.

Att Avicii blev så stor som han blev är nog ingen slump. Som dj slog han igenom precis rätt i tiden, och som musiker lyckades han förena inslag från olika genrer och skapa ett helt nytt sound inom sin egen genre. Och allt började för nästan exakt tio år sedan.

Genom en sammansättning av hans tidigare instrumentala låt Bromance och en sampling av låten Love U Seek av italienska dj:n Samuele Sartini, föddes hans första stora hit; Seek Bromance. Vid den här tiden gick han under namnet Tim Berg, och det var först med låten Levels, som släpptes året därpå, som Avicii för första gången blev ett namn på folks läppar.

Levels tog världen med storm, och är fortfarande en av hans största låtar någonsin med nästan en halv miljard streams på Spotify. Redan här tog Avicii ett nytt grepp jämfört med andra stora dj:s. Och genom samplingen av Etta James 60-talslåt Somethings Gotta Hold on Me som förenades med bestämda house-beats sammanförde han två helt olika musikaliska världar och skapade därmed en ny dimension av elektronisk dansmusik.

Ungefär samtidigt som Levels spred sig som en löpeld i house-kretsar över hela jordklotet, släpptes Collide. Till en början släpptes låten av Simon Cowells skivbolag Syco tillsammans med brittiska sångerskan Leona Lewis. Collide var en sampling på Aviciis låt Penguins, som i sitt original även den är en sampling på låten Perpetuum Mobile av Penguin Café Orchestra. Avicii själv menade dock att låten, som släppts utan hans medgivande, var en direkt kopia av Penguin och hotade att stämma skivbolaget för plagiat. Konflikten som uppstod fick Syco att släppa låten på nytt, då som ett samarbete mellan Avicii och Lewis. Låten blev en stor hit och tillsammans med Levels och Seek Bromance blev den Aviciis tredje låt att nå topplistorna i flera länder.

För att spola fram ett par år – utan att för den delen glömma hits som Silhouettes och I Could Be The One som båda låg på Levels-nivå under 2012 – var det under 2013 som Avicii fick sitt stora genomslag som en unik världsartist. True var Aviciis första riktiga studioalbum. Här blev hans melodier en tydlig del av hans musik, och lika viktiga var de multimusikaliska inslagen. Avicii breddade den relativt smala EDM-scenen och välkomnade en helt ny publik. Med låtar som Wake Me Up och Hey Brother, inspirerade av country och bluegrass, öppnade Avicii upp för ett helt nytt sound, och banande ny väg för den elektroniska dansmusiken. Wake Me Up med Aloe Blacc blev en av hans största låtar någonsin och har i dag nästan en miljard streams på Spotify.

True efterföljdes året därpå av bland annat True: Avicii by Avicii som innehöll egna remixer av första albumet. Samtidigt släpptes EP:n The Nights/The Days som en försmak på albumet Stories som kom under 2015. Stories blev hans andra studioalbum och han fortsatte på samma spår som första, med tydliga influenser från andra genrer. Broken Arrows kan nästan tolkas som en fortsättning på Wake Me Up, och Waiting For Love är en poplåt med tydliga Avicii-melodier.

Efter ytterligare två år, singelsläpp och samarbeten såsom låten Taste The Feeling för Coca Cola kom EP:n Avici (01) att bli det sista att släppas innan hans död 2018. EP:n innehåller flera guldkorn, bland annat Without You med Sandro Cavazza, Lonely Together med Rita Ora, och Friend of Mine med Vargas och Lagola.

Under 2017 släpptes dessutom den omtalade dokumentären Avicii: True Stories, producerad av vännen och regissören Levan Tsikurishvili. Filmen följer Bergling under fyra år och ger en exklusiv inblick i det liv han levde. En hjärtskärande dokumentär om livet bakom de stora scenerna, om en ung kille som vars dröm var att göra musik, men som plågades av stress, depressioner och psykisk ohälsa.

Och en ovanligt varm eftermiddag i mitten på april 2018 kom det plötsliga beskedet om Tim Berglings död. I Muscat, Oman hade han hittats död efter ett förmodat självmord, bara 28 år gammal. I samband med hans död kom dokumentären att bli en katalysator för debatten om psykisk ohälsa bland unga. Men trots att Tim Bergling nu var borta, levde fortfarande hans musikarv. Och lite mer än ett år efter hans död släpptes albumet TIM postumt. Ett avslut på det projekt Bergling en gång påbörjat. Albumet innehåller låtar som Heaven med Chris Martin, SOS med Aloe Blacc och Tough Love med Vargas och Lagola.

I december 2019, som en sista hyllning, hölls en konsert i Aviciis minne till förmån för psykisk ohälsa. Friends Arena i Solna slog publikrekord och fylldes med fans, kollegor, vänner och familj. Konserten varade i sex timmar och varje minut blev en påminnelse om att hans musik går med oss hand i hand in i det nya decenniet.

Författare:
Sara Jones, Skribent

Fotograf:
Sean Eriksson

Pin It on Pinterest

Share This