This is The Kit: “Berättandet är en av de viktigaste sakerna vi har”

av | okt 27, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Den brittiska Paris-baserade musikern Kate Stables är aktuell med sitt femte album Off Off On och vi har pratat med henne om den nya skivan, berättandets betydelse och samarbetet med Josh Kaufman.

Tre år har gått sedan Kate Stables senast var aktuell med en fullängdare, då med skivan Moonshine Freeze som nu följs upp av hennes femte album Off Off On. Ett album och en release som hon har försökt att inte ha för mycket förväntningar på, men som hon hoppas kan tillföra lyssnarna någon slags välbehag i den underliga tid som vi befinner oss i.

– Jag försöker att inte ha så mycket förväntningar. Det är kul att släppa album eftersom inget riktigt märkbart förändras. Det finns inga höga smällar eller explosioner. Jag hoppas att en del kommer att tycka om skivan och att den kan ge dem någon form av njutning i dessa konstiga tider. Jag hoppas också att det snart är säkert att turnera igen. Men vi kanske behöver ha tålamod ett tag till, men jag hoppas verkligen att jag kommer få göra några spelningar med den här skivan.

Arbetet med albumet påbörjades redan för två år sedan och processen fortgick sedan i fjol då This is The Kit befann sig på turné med The National. En tid som präglades av känslan att vara på väg och finna inspiration ur nya platser och människor.

– Att befinna sig med The National på turné har inte riktigt format själva albumet. Men det som gav intryck på mitt låtskrivande under den tiden var känslan av att vara på väg, resa och att se nya platser och människor. Samt att umgås med människor som jag verkligen gillar och blir inspirerad av. Det hjälpte det mig att skriva och att observera, och att tänka och reflektera medans jag befann mig på turné med någon annans band. Att vara på språng och uppleva nya saker är det som hjälper oss att växa. Men det gör även stillhet, ensamhet och bekanta saker.

”Inspiration är en mystisk sak som man inte kan kontrollera.”

När man lyssnar på samlingen känns det nästan som att man färdas med låtarna, vilket Kate Stables tror på beror att tempot i livet formar ens berättande och sättet vi förmedlar våra historier.

– Jag tror att nya platser hjälper oss att inspireras. Men jag tror också att det för mig inte finns någon viss regel för när inspirationen slår till. Inspiration är en mystisk sak som man inte kan kontrollera. Ibland får man en idé till en sång och ibland inte. Men jag tror att du har rätt i att skiftandet av tempo i livet och dagliga rutiner formar berättelserna vi förmedlar och hur vi förmedlar dem.

Valet av producent till samlingen är Kate Stables väldigt nöjd med och hon menar på att samarbetet med Josh Kaufman bidrog till pusselbiten som tog samlingen till ny nivå.

– Jag har träffat Josh några gånger tidigare och har haft turen att få arbeta med honom på några musikaliska projekt, och varje gång har varit ett totalt nöje. Hans musikaliska känslighet och allmänna humor var exakt vad det här albumet behövde. Han har en stor emotionell intelligens och är bra på att få människor att må bra om vad de gör. Han bidrog också mycket till soundet på albumet när det gäller texturer, energi och riktning. Varje del som han spelade var exakt det som behövdes för den låten. Han öppnade upp soundet på albumet och tog in instrument och frekvenser som gjorde hela skillnaden.

Det är tydligt att berättandet i sig är en viktig del för Kate Stables och hon menar på att det kanske är just det som gör oss mänskliga.

– Jag tror att berättandet är en av de viktigaste sakerna som vi har. Det är kanske till och med det som gör oss mänskliga. Det finns så många fantastiska berättare där ute som jag aldrig kommer att tröttna på: Jonathan Richman, Bob Dylan, Jeffery Lewis, Dolly Parton, Johnny Morris, Richard Dawson. Men för tillfället är jag väldigt inne på ett band från Bristol som heter Bucky. Det är en duo och hur de skriver sina låtar och berätta historier är så artikulerande och rörande, kvickt, punkigt och koncist. Ibland är deras låtar minde än en minut långa, men de lyckas säga exakt allt de behöver för att berätta historien. Jag känner verkligen vördnad för människor som kan berätta en bra historia.

Efter att ha lämnat Storbritannien bosatte sig Kate Stables i Paris. En flytt som hon tror har påverkat hennes musik, men det viktiga oavsett vilket land du bor i är att kunna se olikheter hos människor.

– Jag tror att det har påverkat min musik, men det är svårt att veta exakt hur. Det finns inget kontrolltest för att veta hur jag skulle ha varit om jag stannat i Storbritannien. Men jag hoppas att det har gjort mig till en bättre person. Det är viktigt att se hur olika människor gör saker på olika sätt, överallt runtom dig, oavsett vilket land du bor i. Så jag hoppas att jag har plockat upp det. Jag tror att jag på en molekylär nivå består ganska mycket av samma kemiska och samma känslomässiga saker som jag skulle göra om jag fortfarande bodde i Storbritannien. Så jag tror att det mer är ett fall av mig att hitta i Paris och Frankrike. De saker som inspirerar mig och de saker som jag dras till, snarare än Paris och Frankrike och omdefiniera vad som inspirerar mig.

Att släppa ett album mitt i en pandemi är ingen lätt uppgift när man inte får turnera. Men istället för att stå på scen planerar Kate Stables att spendera den närmsta tiden med att fokusera på att hjälpa andra och ta del av andras kunskaper.

– Min plan är att försöka vara så hjälpsam som jag kan för människor. Till vänner, grannar och främlingar. Min plan är också att hänga där tills spelningar är tillåtna igen och börja ta fram ny musik med nya människor. Starta några projekt som kommer att utmana mig lite och förhoppningsvis lära mig hur man blir lite modigare på saker. Bara för att fortsätta lära av och arbeta med människor är min huvudplan.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotografi:
Phillipe Lebruman

Pin It on Pinterest

Share This