The Weather Station: “Jag ville göra det bara för mig själv”

16 mar, 2022

The Weather Station

Efter releasen av fjolårets hyllade album Ignorance är The Weather Station tillbaka med den vackert stillsamma följeslagaren How Is It That I Should Look At The Stars. I en intervju med Popmani berättar Tamara Lindeman om processen.

Ett år har gått sedan The Weather Station släppte sitt femte album Ignorance som hyllats av såväl media som fans. Tiden efter releasen har varit hektiskt, men trots det har Tamara Lindeman funnit tillfällen för nyskapande.

– Om jag ska vara ärlig har det varit ett väldigt hektiskt år att jobba på efterdyningarna av Ignorance. Göra intervjuer, göra musikvideor, administration, repeterar med mitt band, planera turnéer och göra konstiga outfits. Det har också varit mycket musik intilliggande arbetet då jag också har skrivit nästa album.

Under processen av Ignorance skapades fler låtar än de som slutligen hamnade på albumet. En del passade inte in och andra fick inte plats, men de överblivna låtarna betydde alldeles för mycket för att låtas gå förlorade.

– Det var liksom en fråga om att inse att de här låtarna betydde mycket för mig och jag ville inte att de skulle gå förlorade. Så jag bestämde mig för att spela in dem. Då kände etiketterna att det var värt att lägga ut, så det var vad vi gjorde. Det var svårt att förklara att jag inte ser det som en uppföljning till Ignorance, mer en annan del av samma arbete.

Tamara Lindeman har rätt i att How Is It That I Should Look At The Stars inte känns som ett komplimenterande album, utan samlingen kan istället beskrivas som en annan resa gjord av samma person.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till låtarna på How Is It That I Should Look At The Stars?

– Väldigt personligt och intimt. Det är låtar som ligger mig väldigt varmt om hjärtat som är väldigt interna för mig.

En annan sak som särskiljer How Is It That I Should Look At The Stars från Ignorance är soundet och influenserna där Tamara Lindeman har hittat helt rätt i den stillsamma jazzens land.

– Jag var influerad av en speciell och säregen typ av Toronto-musik som är intilliggande jazz. Det är svårt att förklara men den här musiken har varit med mig hela mitt liv här, och jag ville verkligen göra ett album som visade det inflytandet.

“Jag älskar alltid att ha en chans att lämna det sammanhang jag växte upp i.”

Något som var viktigt för Tamara när hon bestämde sig för att göra albumet var att det skulle ske på hennes villkor. Därför berättade hon inte för sina labels om projektet och stod själv bakom den ekonomiska kostnaden.

– Jag var bara aldrig säker på att det här var ett album jag ville släppa. Jag ville göra det bara för mig själv, och att hålla det mest för mig själv var ett bra sätt att göra det.

Är det här en process du kommer upprepa i framtiden?
– Ja, absolut. Även om nästa skiva definitivt kommer att bli ett mer högbudgeterat och fullt realiserat album för att följa upp Ignorance.

Något jag beundrar med The Weather Station är den noga framförda musiken som alltid består av väl valda instrument, oväntade vändningar och en vacker enkelhet. På How Is It That I Should Look At The Stars berättar Lindeman att inspelningen påminde om hur skivor gjordes förr i tiden.

– Vi gick alla in i studion tillsammans och spelade in. Mer som skivor gjordes förr. Jag sjöng och spelade piano live och bandet ackompanjerade mig live. Så tagningen var inspelningen.

En av mina personliga favoriter på albumet är låten To Talk About, en låt som enligt Lindeman handlar om total utmattning och kärlek.

– Det är en sång om utmattning. Bara att vara så trött och försöka hålla hela världens tyngd. Vill bara prata om och tänka på kärlek. Precis som texten säger.

I vår väntar en efterlängtad turné för The Weather Station och i Sverige spelar hon först den 1 april på Bar Brooklyn i Stockholm och dagen därpå i Göteborg på Oceanen.

– Jag är väldigt tacksam för möjligheten att komma till Europa. Jag älskar alltid att ha en chans att lämna Nordamerika; att lämna det sammanhang jag växte upp i. Jag lär mig alltid mycket och känner mig tacksam för de subtila skillnaderna i kultur och språk jag upplever.

 

Författare:
Elin Strömberg

Fotograf:
Fat Possum Records

Pin It on Pinterest

Share This