Foto: Peter Widing

Anton Hysén i inledande kortfilmen Rise Above. Foto: Peter Widing

Visst verkar väl dokumentärer bli ett allt mer populärt inslag i vårt vardagliga intag av massmedialt intag? Ja, de har förstås alltid funnits där men ser nu ut att ta stegen till en mer mainstreamad tillvaro. Där ligger SVT och Svenska Filminstitutets kortfilmssatsning Nittiotalisterna helt rätt i tiden.

Det här är tredje gången de båda instanserna samarbetar om dokumentära kortfilmer och upplägget har varit densamma, de aktuella filmerna får en kvart på sig och hela serien visas sedan på SVT, det är bara temat som förändras. Premiäråret 2008 hette det Folket i Bild, 2010 var det dags för Kvinnan i mitt liv, och i år lyder alltså rubriken Nittiotalisterna. Med fokus på folk födda under detta årtionde erbjuds breda möjligheter till intressanta historier, vilket utnyttjas. Det är stor variation.

Och även om alla inte håller riktigt samma klass, är det ändå en hög lägstanivå, där varje film lyckas engagera på något plan. Mina favoriter? Den emellanåt ruskigt gripande Morfar och jag och helikoptern till himlen, om relationen mellan en pojke och hans svårt sjuka morfar, och Jag har varit här, en härlig sak om en tjej som försöker hitta sin plats i världen. Jag skulle gärna se framför allt dessa i längre format.

Nittiotalisterna visas på måndagar i SVT1, klockan 21:45. Ge ungdomarna en chans.

Schema:
28/1 Rise Above – filmen om Anton Hysén (av Anders Berggren, Peter Widing och Anders Bengtsson)
4/2 Första största kärleken (av Mårten Knutsson och Jasper Lake)
11/2 Gabriel och Lasermannen av (Babak Najafi)
18/2 Morfar och jag och helikoptern till himlen av (Åsa Blanck och Johan Palmgren)
25/2 Freia och Wannabeindianerna (av Carl Javér)
4/3 Jag har varit här (av Sarasvati Shrestha Karlsson)
11/3 Stå på tå (av Olavi Linna)
18/3 Mitt namn är Jonas (av Rebecka Rasmusson)