Titel: Ruby Sparks DVD-premiär: 20 mars, 2013 Regi: Valerie Faris och Jonathan Dayton Medverkande: Paul Dano, Zoe Kazan, Chris Messina, Antonio Banderas, Annette Bening

Calvin Weir-Fields (Paul Dano) är en ung man som skrivit en mycket framgångsrik roman. Han är dessvärre inte lika framgångsrik i sitt privatliv. Calvin är kontrollerande, kompromisslös och håller sig därför mest för sig själv och umgås med sin hund. Detta påpekas ofta av brodern Harry (Chris Messina) som tycker att Calvin borde dejta mer så att han för en gångs skull får ligga lite.

Calvin får rådet av sin psykolog att försöka skriva en sida för att bryta hans långdragna skrivkramp. Inspirationen, en tjej, finner han i en dröm och blir förälskad. Han kan inte sluta skriva – för att han står inte ut med att vara ifrån henne. Plötsligt står hon i hans kök, iklädd pyjamas…

Regissörerna Jonathan Dayton och Valerie Faris har tidigare gjort Little Miss Sunshine (något som trycktes hårt på under PR-fasen), men Ruby Sparks är i en helt annan kategori. Det kan bero på att Zoe Kazan, som spelar Ruby, skrivit manuset (kuriosa: hon är dessutom tillsammans med Paul Dano). Filmen är mer än bara fiktion, en dröm om att en fantasi blir verklighet. Här tas ämnen upp som berör oss alla: rädslan att bli lämnad och viljan att kunna kontrollera en annan person.

Jag är helt för amerikansk indiefilm men det som är svårt att smälta i detta fall är allt det gulliga. Ibland blir det lite för mycket – som att klämma i sig en hel påse djungelvrål fast man bara skulle ta en. Till viss del kan det t.o.m. bli irriterande men det beror möjligen på att vår verklighet inte är lika godhjärtad. Om man kan bortse från detta faktum så döljer sig här en riktigt fin liten pärla.

Bäst: Weir-Fields sätt att vara. Det är något visst med quirky, lite socialt anpassade karaktärer som får mig på fall.

Sämst: Att jag får hål i tänderna.

Passar dig som: Gillade 500 Days of Summer och vill ha en mindre komplicerad kompis till Eternal Sunshine of the Spotless Mind.