snowday4

Namn: Amanda Brohman
Gör: Bloggar, stylar och pluggar i New York.
Senast lyssnade låt: New York City av Among Savages.
Senast skickade sms: ”Perfekt! Jag är här uppe! Säg till när ni är här!” till två mina svenska vänner här i New York.
Livsmål: Jag vill göra något som känns bra och viktigt och som jag kan vara stolt över när jag är 80 år. Det skulle vara kul att någon gång hitta någon underbar kille också som jag kan dela mina livsmål med, men det är inget mål i sig. Så småningom vill jag känna mig bekväm i mitt eget skinn, det skulle vara ett underbart mål att uppnå.
Blogg: amandabrohman.freshnet.com
Instagram: @Amandabrohman


Hej! Vem är du?
Hej! Jag är Amanda, jag är 21 år gammal och svensk men har sedan ett par år tillbaka bott i New York. Min presentation på Instagram säger ”Swedish. New York. In fashion and feminism” och det är en rätt bra beskrivning av mig! Jag håller på med mode, genom min blogg och genom styling och genom från-och-till-modellande, men jag är också en engagerad feminist. Jag är född den 8:e mars så feminismen kom redan från dag ett helt naturligt.

Hur skulle du själv beskriva din stil?
Oj, denna fråga är alltid svår att svara på! Den ändras konstant. Det beror nog på att mitt sätt att se på mode och kläder är inte som de flesta andra i modebranschen. Jag brukar tänka mig som en karaktär som ska passa in i olika situationer, och klär mig därefter. Jag vill uppnå en känsla i det jag har på mig.

50shades4
right1

Hur viktigt är stil och mode för dig?
Det är viktigt för det kan verkligen påverka hur du rör, går, håller upp och känner dig. Mode är en underskattad konstform som jag anser vara lika viktig som bildkonst eller musik eller litteratur. Många säger att mode är ytligt och oviktigt på det stora hela. Jag älskar alla slags konstformer och konst är det viktigaste i livet nästan. Jag kan inte tänka mig en värld utan konst och kultur och mode är en del av det. Alla måste ha kläder, oavsett om de gillar mode eller inte.

Var köper du dina kläder?
Just nu inte någonstans! New York är en dyr stad så nya kläder prioriteras inte. När jag unnar mig går jag oftast på & Other Stories, COS, Topshop och Steven Alan här i New York.

Har du någon favorit bland designers/märken/butiker?
Rodebjer är helt klart en av mina absoluta favoriter och jag börjar få mig en hel samling av hennes plagg. En designer som jag blivit vän med också är Clare Vivier, hon är trevlig och cool. Jag gillar Acne men tycker att de tar för mycket betalt för sina plagg om man ser på kvalitén och tillverkningen.
washsquare1

Vilket plagg kan du inte leva utan?
Jag kan nog leva utan de flesta plagg men om jag måste välja något är det stickade tröjor och koftor.
Även ett par svarta jeans. Men fråga mig om några månader så är det säkert något annat.

Vem/Vad inspireras du av?
Film, musik och andra konstarter generellt sett. Jag har även blivit mer intresserad av bildkonst, det har säkert blivit så eftersom att jag bor mitt i New Yorks konstdistrikt i Chelsea. Jag älskar att titta på konst. Sen inspireras jag väldigt mycket av staden i sig, jag går mycket och ser intressanta människor och platser.

Vad får du för reaktioner på din stil?
Jag får mer reaktioner här än i Sverige. Jag tror att svenskar generellt sett är mer minimalistiska och moderna och välklädda så jag sticker inte ut lika mycket när jag är hemma i Sverige. Här är min still rätt unik, många säger snälla saker, vilket kanske i och för sig också har att göra med att folk är mer utåtriktade här.

Vilken bild vill du att andra människor ska ha av dig?
Jag vet inte, den rätta? Många verkar missuppfatta mig på olika sätt. Fick bara höra härom veckan av en kompis som sa att jag alltid ser arg ut. Jag är en rätt inåtriktad person och har ett stort ”inre liv”, dagdrömmer mycket och ser ofta rätt allvarlig ut, antar jag. Tror att många lite mer inåtvända människor kan känna igen sig i detta.

Nu bor du i New York och pluggar, berätta mer om det!
Jag pluggar på FIT, Fashion Institute of Technology och tar examen nu i maj. Jag pluggar marknadsföring och kommunikation, som är lite väl mycket business för min del, men jag har fått många värdefulla kontakter inom branschen så det är värt det på grund av de.

Du är en inspirerande feminist, vad betyder det för dig?
Allt! Nej inte riktigt allt, men jo nästan. Det är så mycket som är hemskt när det gäller ojämställdhet och vi ser det överallt. Varför är lika lön för samma arbete ens en debatt 2015? Det är bisarrt att en kvinna i princip jobbar gratis ett par timmar varje dag i jämförelse med en man. I USA har kampen mot rasism fått bättre och snabbare resultat än kampen för kvinnors lika värde. Så ja, det betyder mycket, för att jag är en ung kvinna och det är mitt, andra tjejers och kvinnors liv som de konstant trycker ned.

march88

På vilket sätt skiljer sig modet i New York gentemot i Sverige, tänker vi olika klädmässigt?
Ja, jag tror att Sverige är mer minimalistiskt och mer framåt, som med allt, vilket jag gillar! Här tar folk ut svängarna mer på både gott och ont. Det är en fantastisk blandning av människor i den här staden och det finns så många här som har så coola och unika stilar att det inte går att jämföra med någon annanstans.

Hur är en typisk New York fashionista klädd? 
Inte som jag! De flesta som går på min skola och anser sig vara ”fashionistas” har Michael Kors-väskor, stilettklackar, korta tajta kjolar och Hunter-stövlar. Inte riktigt min stil men de verkar trivas i det så det respekterar jag.

Ge oss tre tips vart vi hittar de bästa butikerna i din stad!
SoHo, NoLita och West Village har definitivt de roligaste utbuden av bra butiker och är generellt härliga områden att vara i.

Pin It on Pinterest

Share This