037

Namn: Agneta Kvist
Gör: Äger Vintagebutiken Aggie Twigg Vintage
Senast lyssnade låt: Unknown Mortal Orchestra – Swim and Sleep (Like A Shark)
Senast skickade SMS: “Sålde just det rosa/svarta paraplyet”
Instagram: @aggietwiggvintage
Blogg/Hemsida: www.aggietwigg.se


Hej! Vem är du?
Jag heter Agneta Kvist, är 28 år och äger vintagebutiken Aggie Twigg Vintage på Kungsholmen i Stockholm.

Hur skulle du själv beskriva din stil?
Jag har en ganska blandad eklektisk stil. Vissa dagar klär jag mig från topp till tå i vintage eller vintageinspirerat. Då kan det vara allt från 20- till 70-talsstil. Ofta blir det en blandning. Jeans eller kjol och en vintageblus är ett vanligt alternativ. Det beror oftast på om jag orkar fixa håret. En 50-talsklänning med spikrakt hår till ser lite fel ut tycker jag. Men då kan jag i stället ha en väska, hatt eller något annat som är vintage.

Hur viktigt är stil och mode för dig?
Jag älskar mode, speciellt äldre vintagemode och det är lätt att dra paralleller mellan nytt mode i butikerna idag och äldre mode då allt kommer igen om vart annat. Det har exempelvis varit mycket 60-talsinspirerat länge med raka korta klänningar i enkla modeller. Nu är det 70-tal överallt med vida byxor och sådant. Inte så mycket nytt under solen men det görs ju på nya sätt varje gång och i nya kombinationer så det är intressant att följa.

008

Var köper du dina kläder?
Jag köper det allra mesta i secondhandbutiker, vintagebutiker och på loppisar. Jag spenderar helst inte så mycket på kläder till mig själv. Det händer självklart att jag hittar något i butiken som råkar passa och då kan det hamna i min garderob ett tag. Ofta kommer det dock tillbaka till butiken när jag inser att jag inte använder det så mycket som jag trodde jag skulle göra.

Har du någon favorit bland designers/märken/butiker?
Ja, jag har många favoriter. Vissa för att man kan hitta otroliga fynd som på Myrorna, Stadsmissionen, Emmaus och Röda Korset med flera. Sedan finns det också de som är inspirerande som Old Touch och Epok vid Odenplan. Jag hittar kanske inte alltid något att köpa där men blir alltid upplyft och inspirerad av allt fint som finns där. Jag är en sakletare och tycker ofta att det är tråkigt att leta i vanliga butiker, där finns det flera av samma plagg i olika storlekar och det är andra som kan ha samma sak på sig.

Vilket plagg kan du inte leva utan?
Min blå vår- och sommarkappa från Monki. Den har några år på nacken nu men den kommer hänga med till den är i trasor. Den passar till allt vare sig det är vintage eller modernare.

076

Vem/Vad inspireras du av?
Jag inspireras mycket av gamla filmer och skådespelare som Louise Brooks, Lauren Bacall och Greta Garbo men även modefotografier av till exempel Lillian Bassman och Louise Dahl-Wolfe. Jag kan även bli inspirerad när jag kollar igenom någon gammal tidning och ser en annons eller ett modereportage. Jag samlar på 20-50 talstidningar.

Vad får du för reaktioner på din stil?
När jag är klädd i vintage kommer folk ofta fram och ger mig komplimanger. Ofta är det då äldre som kommer ihåg stilen från förr eller andra som gillar vintage.

Vilken bild vill du att andra människor ska ha av dig?
Oj, vad svårt! Jag vill helst att folk ska känna att det inte är så svårt med vintage och att man kan blanda friskt med annat. Man behöver inte ta det så bokstavligt alltid. Vill man så kan man ju absolut köra stilen varje dag men jag tror att det kan vara lite krävande för vissa. Ibland vill man bara ha en jeans- och T-shirt dag.

DSC_6269

Hur började ditt intresse för vintage?
Mitt intresse började med mitt intresse för film. Jag blev ganska tidigt intresserad och började söka mig till fler och fler filmer och successivt även äldre och äldre. Jag älskar stumfilm och är väldigt inspirerad av flappers från 20-talet. För mig handlar det om estetik, mode och konst lika mycket som det handlar om bärbarhet och stil.

Vad är för- och nackdelarna med kläder nu och då?
Fördelar är att det är unikt, du är troligtvis den enda som har just det plagget. Sedan är ju kvaliteten helt annorlunda. Tygerna och sömnaden är helt annan än idag. De kunde verkligen det där med att designa så att det får en att se så bra ut som det går. Om du passar i siluetten för tiden det vill säga. Och där kommer nog den största nackdelen. Många gamla plagg var menade att användas med gördlar och korsetter och midjemåtten kan ibland vara omöjligt små. Sen hade man ju en annan kosthållning och ekonomi förr som gjorde att folk generellt var både kortare och smalare. Det kan även hända att plaggen är trasiga och lite mer sköra än idag. Men då får man också tänka på att de har några år på nacken. Vissa säger även att allt måste kemtvättas vilket inte är sant. Vi har tvättat både bal- och brudklänningar i tvättmaskin och det har fungerat. Det kanske var lite vågat men handtvätt funkar på det mesta. Med undantag för vissa plagg såklart.

DSC_6301

Hur intresserad är du av rådande trender?
Jag tycker om att se hur trenderna utvecklas och att se hur de gamla stilarna kommer igen och igen. Sen kan jag tycka att det är lite tråkigt när alla kedjor kör samma modeller och inget sticker ut. Men då kan man använda sig av lite vintage för att blanda upp det hela.

Du driver butiken Aggie Twigg Vintage, som blivit utvald till en av Sveriges bästa vintagebutiker. Hur funkar det att blanda sitt intresse med affärer?
Det är intresset som gjorde att jag startade butiken från början, sen tror jag att man måste ha intresse för detta annars är det svårt att hålla ångan uppe. Jag har butiken öppen fem dagar i veckan och är ofta ute och letar vintage de andra två. Om jag inte skulle älska det jag gör skulle det vara svårt att behålla engagemanget.

Pin It on Pinterest

Share This