Statement Festival 2018 – Styrka och kärlek

av | sep 3, 2018 | Artiklar, Krönikor, Läsvärt

I helgen gick den omtalade festivalen Statement Festival av stapeln på Bananpiren i Göteborg, Popmanis Amanda Båmstedt var på plats för att ta del av festivalen som har väckt uppmärksamhet inte bara i Sverige utan även resten av världen för sitt ställningstagande.

Det är med förväntansfulla steg jag och min vän styr våra fötter mot den ringlande kön vid Bananpiren. Festivalen som startades som en reaktion på det stora antalet övergrepp som skedde under förra sommaren på festivaler med målet att skapa ett tryggt och välkomnande rum för kvinnor, transpersoner och icke-binära har lockat folk från hela Sverige till den blåsiga piren. Värmen och peppen som strålar från kön in mot området går nästan att ta på och trygghetskänslan – ja, den är verkligen där!

Att Statement Festival rör upp känslor märks, exempelvis finns det de som likt Hanna Lindholm som deltog i SVTs Opinion live (som sändes den 30 augusti) som menar att festivalen “svartmålar män”. Men festivalen handlar inte om att etablera manshat eller att agera samlingsplats för vad Hanna Lindholm benämner som “vänsterfeminister”, istället handlar det om trygghet – att under musik och festsammanhang kunna röra sig i en trygg zon utan ovälkomna händer på ens kropp, kommentarer eller beteenden.

När Jenny Wilson, som är ett av festivalens större namn, intar scenen under Statements första dag benämner hon sin konsert som en exorcism, samma titel som hennes album som handlar om en våldtäkt. Det blir starkt som aldrig förr, Wilson fullkomligt äger scenen och är helt i symbios med publiken. Jag och min vän ser på varandra i samförstånd, det är mäktigt.

Under festivalens andra dag är vi något möra efter allt dansande men Bianca och Tiffany Kronlöf får igång oss med sina skarpa samhällsiakttagelser. Scenerna på festivalområdet blir titt som tätt smockfulla, så till den grad att vi missar Maxida Märak på grund utav att det inglasade festivalområdet inte kan ta in mer publik. Istället dricker vi kaffe, smetar glitter i ansiktet och äter middag från en foodtruck a la klassisk festivalmaneer.

När det är dags för Gnucci kokar lokalen, runt omkring mig dansar alla sig genomsvettiga med händerna uppe i luften. Det som kommer vara det mest bestående intrycket från Statement är hur besökarna och artisterna lyfter varandra. Publikens engagemang under konserterna saknar motsvarighet, det är som att en tyst överenskommelse slutits mellan alla på festivalen om att maximera upplevelsen så mycket det bara går, styrkan i den gemenskapen är oslagbar.

Så tack Statement Festival för tryggheten, glädjen och peppen som ledde till ett energipåslag vi besökare kommer att leva länge på!

Författare:
Amanda Båmstedt, Skribent

Fotografi:
Viktoria Löfgren

Pin It on Pinterest

Share This