Spunsugar: ”På många sätt låter EP:n som den gjorde i repan”

2 okt, 2021

Spunsugar

Shoegaze-trion Spunsugar är aktuella med EP:n Things That I Confuse. För Popmani berättar de om det dagsfärska släppet, kommande releasefesten ihop med Beverly Kills och deras höjdpunkter från 2021.

Efter att ha släppt singeln Rodan i början av september släpper Malmö-bandet Spunsugar nu Things That I Confuse. EP:n består av tre osläppta låtar utöver den senaste singeln och bandet berättar att låtarna i princip rann ur dem i samband med att de bytte replokal.

– Det är lite som en dimma för låtarna kom ut ur oss så snabbt när vi blev peppade av en ny miljö. Vi har varit ganska överens hela vägen om allt från ackordbyten till låttitlar, val av trumsamples och ordning på låtar. Vi ville att det skulle gå fort också. Vi har tyckt innan att det ibland tar en jäkla tid att gå från repan till en släppt låt.

De berättar också att EP:n låter väldigt mycket som den gjorde i replokalen, till skillnad från albumet Drive-Through Chapel som förändrades mycket i studion. De ville denna gång att soundet skulle vara enkelt.

– Det kanske främst är approachen till hur vi valde att spela in allt som skiljer sig. Vi återanvände mycket ljud på till exempel gitarrer. Things That I Confuse är väl lite mer avskalad än plattan och första EP:n som var kaosig och full med noise. Förra singeln var pampig och flådig, det hittar man en skvätt av på sista låten, men annars tycker vi denna är lite mer lofi.

“Vi alla har en speciell kärlek för Hatchet.”

Spunsugar har noggrant valt ut fyra låtar som passar ihop soundmässigt. Tematiskt och textmässigt behandlar det om vitt skilda ämnen som kärlek och ilska, som vanligt med en del filmreferenser. Låten Hatchet refererar till den italienske regissören Dario Argentos Profondo Rosso, en giallothriller från 1975.

– Vi alla har en speciell kärlek för Hatchet. Den är så rå och hade platsat på vår platta från förra året också. Tung och med sjuk, nästan dissonant stämrefräng. Rivig text också, sen är det alltid kul med tuffa riff. Kul kuriosa är att den har samma ackordföljd och går i samma tonart som Native Tongue.

Under 2021 har de hunnit med att göra en hel del utöver att spela in EP:n. Nu i september spelade de i Berlin på tysk-svenska satsningen Die Neuen  Schweden, i somras på festivalen PLX i Blekinge och tidigare i år släppte de musikvideon till (You Never) Turn Around, som bandet också framhåller som en kul inspelning.

– Vi spelade på PLX på en scen precis vid vattnet på klipporna. Det var galet faktiskt. Typ halva scenen stod i vattnet så man kände sig jävligt nära elementen. Vi har ju fått börja gigga igen. Det är grymt. Vi har knappt spelat innan, speciellt utanför Malmö.

I dag den 2 oktober, blir det releasespelning ihop med Göteborgsbandet Beverly Kills på Nomad i Stockholm, något samtliga i bandet ser fram emot:

– Det är obeskrivligt roligt. Särskilt att få göra med Beverly för de är både ett skitintressant band samtidigt som de är roliga att hänga med. Hjälper en komma hem när man druckit för många öl också.

Utöver spelningen ser bandet fram emot att fortsätta utforska låtskrivandet tillsammans och testa nya sätt att bygga låtar. Hittills har de gjort något lite annorlunda till varje släpp och det blir spännande att se vad bandets nästa steg blir.

 

Författare:
Josefin Östby

Fotograf:
David Möller

Pin It on Pinterest

Share This