Spang Sisters: “Vi vill bara göra bangers”

1 jun, 2021

Spang Sisters pressbild

Den Brightonbaserade duon Spang Sisters släppte nyligen sitt självbetitlade debutalbum. I en intervju från vardagsrummet som byggts om till studio berättar gruppen om sin musikaliska utveckling, från varm korvdressing till Eggs Benedict.

Jag träffar Rachid Fakhre och Jules Gibbons i ett numer klassiskt digitalt mötesrum. De två killarna i Spang Sisters tränger ihop sig framför kameran som de satt upp i vardagsrummet i den lägenhet de båda bor i. Det är en tight duo, såväl på ett personligt som ett musikaliskt plan.

– Vi är vapenbröder, Jules och jag. Vi har spelat musik tillsammans i knappt tio år. Det var långt från seriöst till en början utan mer ett utlopp för vår gemensamma passion till musiken. Under de år som gått har vi utvecklats från att spela dassiga Led Zeppelin-covers i någon polares garage till att nu släppa vårt debutalbum, berättar Rachid.

Musiken har varit deras fulltidssyssla det gångna året, men i vanliga fall arbetar de som kockar, vilket de stundtals gjort tillsammans också. Musiken och maten är deras gemensamma passion. Vilket framkommit tidigare då de i tidigare intervjuer beskrivit sin musik som varm korvdressing ringlad över en fransk baguette. Jag undrar själv vad det faktiskt innebär.

– Ett krämigt, varmt ljud liksom. Varm är ett väldigt viktigt ord för oss, säger Rachid.

– Mat brukar vara varmt, så… Det är egentligen så långt den analogin går. Men du vet hur det är, när någon frågar om ens sound så försöker man bara komma på det dummaste man kan säga. Samma sak gäller bandnamnet, det var det bästa vi kunde komma på. Sen får man käka upp det flera år senare, fyller Jules i.

– Vi vill dock vara tydliga med att vi inte längre gör musik som låter som korvdressing ringlad över fransk baguette. Nu gör vi musik som är mer likt gravad lax.

– Ja, precis, nu är det lite mer förfinat!

– Exakt, mer som Eggs Benedict.

”Förut gömde vi oss bakom pedaler
och andra effekter.”

Vad är den största skillnaden jämfört med förut?
– Den varma korvsåsen är en billig, skitig grej. Eggs Benedict är en rik, förfinad, uttänkt upplevelse, säger Jules.

– Det är den förändringen vi gått igenom de senaste åren. Inte minst vad gäller våra livespelningar. De har vi inte heller tagit särskilt seriöst tidigare, men nu har vi en helt annan tanke för dem. Vi har vuxit ur våra korvbröd helt enkelt, fortsätter Rachid.

Hur märks den här förändringen av i er nya musik jämfört med era gamla låtar?
– Jag antar att det är lite mindre gitarrbaserat. Det är en bredare ljudpalett som vi målar med nu, inte bara gitarr, även om vi fortfarande utgår från den till stor del. Vi försöker kanske gå ifrån den vågiga neo-soulgenren som vi befunnit oss i mycket tidigare. Nu är vi lite mer esoteriska. Det nya är fortfarande väldigt poppigt, vi vill fortfarande att folk ska få låtarna på hjärnorna, men kanske andra typer av personers hjärnor den här gången. Lite mer musikaliskt invigda personer, berättar Jules.

– Vi kommer inte tappa vårt gamla sound helt, vi har fortfarande kvar en del i det nya också. Men vi blir bättre rent tekniskt. Förut gömde vi oss bakom pedaler och andra effekter. Nu har vi involverat piano och trombon bland annat. Jag tror musiken har mognat i takt med oss, säger Rachid.

Bakgrunden till deras utveckling går att finna i den gamla skolans pop och soul, vilket blir tydligt när de själva tar upp sina största inspirationskällor.

– Från början var det mycket Motown och väldigt mycket jangle pop. Vad gäller den nya musiken är Beach Boys absolut en inspirationskälla. De har hängt med hela livet, berättar Rachid.

– Vi har även grävt oss ned lite djupare i jazzens värld, vilket kan märkas ibland. Vi har nog överlag en orkesterkänsla på ett annat sätt än tidigare, fortsätter Jules.

– Vi vill göra bangers, vi vill inte “bara” göra popmusik. Det är inte kalkylerat på något sätt, vi gör bara det vi älskar. Jag hoppas att det märks, fyller Rachid i.

Bandets hittills största spelningsmässiga framgång är King Prawn the 1st. Den är i skrivande stund uppe i ett sjusiffrigt antal spelningar på Spotify, medan de andra låtarna ligger på femsiffriga spelningar. Låten sticker onekligen ut på det sättet och jag undrar om bandet själva har någon teori om vad det kan bero på. Innan Rachid svarar på frågan lutar han sig tillbaka i stolen han sitter i, tänder en cigarett och drar ett djupt bloss.

– När man talar med människor som verkligen gillar vår musik så är det sällan folk har King Prawn som deras favorit. Vi gillar den inte heller, den har blivit lite för kommersiell. Vi kommer förmodligen aldrig spela den igen, säger Rachid med ett skratt.

– Ärligt talat har jag ingen aning om vad som ligger bakom framgången. Det är algoritmens outgrundliga vägar som talat. Sen har den väl snappats upp i “rätt” spellistor. Det har varit tur helt enkelt. Har säkert fastnat i någon av H&M:s butiksspellistor och fått spelningar på det sättet. Jag menar, bara för att vi har en miljon streams har vi inte en miljon fans, fortsätter Jules.

Att vi befinner oss mitt inne i en pandemi är det ingen som gått miste om. Inte minst har det påverkat musikindustrin, vilket Spang Sisters givetvis påverkats av. De är dock inte nedslagna av detta utan har blicken fäst framåt när jag frågar dem om deras planer post covid.

– Bara att komma ut och spela egentligen. Släppa mer musik. Vi har redan nu tillräckligt med material för att skapa ett album till. Ambitionen med nästa album är att inte behöva spela in allt i vardagsrummet utan faktiskt gå till en riktig studio. Då slipper grannarna klaga också. Plus att vi nog nått taket för vad vi kan åstadkomma här hemma, säger Rachid.

Att gruppen hittills producerat all sin musik i vardagsrummet är lika förvånande som imponerande. De ser dock inte att det har varit ett hinder när de spelat in plattan. Tvärtom har albumet snarare definierat hela deras musikaliska gärning.

– Till sist vill vi verkligen poängtera att det här är en speciell release. Det är första gången vi verkligen samarbetat på varenda ton och punkt. Det är därför det är självbetitlat också. Det här ÄR Spang Sisters. Se det som en samling över vad vi har åstadkommit fram till nu och vad ni kommer fortsätta höra från oss framöver, avslutar Jules.

 

Författare:
Maximilian Haglund Holst

Fotograf:
Press

Pin It on Pinterest

Share This