LYSSNA: Solen – Mitt Nya Liv

av | feb 26, 2021 | Artiklar, Läsvärt, LYSSNA:, Ny musik

Tryggt och bekant som en gammal förälskelse när Solen i dag ger ett livstecken med låten Mitt Nya Liv.

Solen har inte synts till på dagar, veckor och år. Närmare bestämt är det snart fyra år sedan bandet släppte det kritikerrosade albumet Känslor säljer/ Miljonär. Jag har både väntat och längtat efter att indievärldens Sad Boys ska komma tillbaka och frälsa oss med vemod och Erik Hillborgs alldeles särskilda, vibrerande stämma. Just när jag börjat kapitulera inför tanken på att de lagt ner plingar ett mejl till i brevlådan. Ett leende sprider sig över mina läppar när jag förstår att Solen i dag släpper låten Mitt Nya Liv.

I brist på nytt material från bandet har journalister tvingats börja titulera Junior Brielle som ”det nya Kent” vilket är ordagrannt vad Solen kallades i media när det sist begav sig. Jag tycker inte att Solen låter som Kent men jag köper liknelsen i vissa avseenden. I sådana fall är de tidiga Kent med sina melankoliskt vackra och underfundiga texter. När jag lyssnar på den nya låten gläds jag åt att få höra en text som kräver fler än en lyssning för att kunna ta in, en text som inte är helt lättsmält.

Mitt Nya Liv som, likt Solens tidigare alster, har en intressant dynamik och dramaturgi drivs från början till slut av en akustisk gitarr. Ljudbilden innehåller inga större överraskningar utan låter i princip som den gjorde 2017. Eventuellt lite mer avskalat. Det faktumet är inget som stör mig utan precis i linje med förhoppningen. Upplägget känns lika tryggt och bekant som en gammal förälskelse.

– Det känns skönt att äntligen få dela med sig av någonting efter tre års tystnad. Man kan säga att vi byggde oss något av ett fängelse, och det har varit lite svårt att ta sig ut. Många gånger har vi nog inte ens velat ta oss ut heller för den delen. Man vänjer sig med det mesta och det har väl också funnits något befriande i att vara för oss själva. Hursomhelst, nu är ni välkomna att lyssna på den nya låten. För oss har den redan blivit lite av en modern klassiker, hälsar bandet i ett pressmeddelande om låten.

Det blir spännande att höra ifall bandet fortsätter spela säkra kort framöver eller bjuder oss på något mer chockartat. Välkomna tillbaka, Solen! Jag har saknat er.

Författare:
Josefin Östby, Skribent

Fotograf:
Fredrik Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This