Den sjunde oktober checkar tv-publiken äntligen in på American Horror Story: Hotel, seriens femte säsong. 

Förra hösten fick vi bevittna Jessica Langes farväl när hon äntrade Freak Show-scenen och sjöng Life on Mars. Skådespelerskan, som debuterade i King Kong 1976, har blivit en hyllad ikon för sin roll som tv-seriens diva som, för att citera en av hennes roller, ”alltid vinner mot den patriarkala mannen”. Tv-serien kommer dock inte stå helt tom utan en diva. Den som tar över rollen, och som kommer fylla Langes skor med bravur, är Lady Gaga som kommer spela den blodtörstiga grevinnan.

Lady-Gaga-AHS-Hotel-triplets

Lady Gaga spelar grevinnan i American Horror Story: Hotel.

Likt tidigare säsonger kommer det att finnas referenser till älskade skräckfilmer och en del sexscener.  Entertainment Weeklys Tim Stack skvallrar om en fyrkant med Lady Gaga och Matt Bomer. Efter flera år som upplyst, oskuldsfull och främst en moralisk karaktär kommer Sarah Paulson nu inta rollen som ”the baddest bad girl of them all” som inte riktigt kommer överens med Kathy Bates karaktär Iris. Iris är för övrigt den som driver hotellet, förhoppningsvis inte lika läskig som Kathy Bates tidigare Annie Wilkes i Misery.

Bates-001

Kathy Bates som Iris.

Nästan helt nya är Matt Bomer och Wes Bentley, som båda spelade små roller i Freak Show. Bentley kommer gå från boogeyman till kommisarie, vars fru Alex spelas av Dr. Ardens experimentpatient Shelley (Chloë Sevigny). Bomer, uppenbart älskare till Gaga, spelar hotellägarinnans son med komplexa familjeförhållanden.

AHS-1379-HOTEL-001

Evan Peters som Mr March

De som fansen är mest intresserade av är nog ändå Evan Peters och Lily Rabe. Peters har fått spela en spökande tonåring som försökt förtränga de antal människoliv han tagit, men också oskyldigt dömd och tillfångatagen av utomjordingar. Han har haft sina kroppskomplex; fått sin kropp itu och magiskt ihopsydd igen, och charmat tjejer med en deformerad hand. I år spelar han Mr March och det enda vi vet om honom är att han kommer vara en seriemördare. Många fans var besvikna när Lily Rabe inte hade en roll i Freak Show, men tacksamma när hennes syster Mary Eunice återuppstod i en flashback. I år kan hon ha den mest intressanta rollen någonsin. Ni kanske minns Patty Jenkins drama Monster från 2003? Rabe tar sig an Charlize Therons tidigare roll som Alieen Wuornos. Spännande!

American Horror Story var vid premiären för fyra år sedan unik i sitt esse då serien var ensam om att återanvända samma cast, men i varje säsong tillföra nya karaktärer och berättelser. Seriens skapare Ryan Murphy har dock länge sagt att säsongerna är kopplade till varandra – hur har vi bara inte riktigt kommit på ännu. I år kommer vi gå på återbesök i Murder House. Mäklaren Marcy som sålde huset till familjen Harmon är tillbaka i samma roll denna säsong. Om vi då lättare kommer knyta ihop Murphys universum återstår att se.

Pin It on Pinterest

Share This