Shout Out Louds: ”Den nya skivan fick gå i svartvitt”

3 mar, 2022

Kings of Convenience

Shout Out Louds är tillbaka. Tjugo år efter sin första singel släpper de sitt sjätte fullängdsalbum House. Popmani har pratat med Adam Olenius, bandets sångare och gitarrist, om det nya albumet och känslospektrat som inspirerat det.

Shout Out Louds slog igenom i början av 00-talet och blev därmed en självklar del av den svenska indiepop-scenen. Med låtar som Very Loud, Tonight I Have To Leave It och Impossible spred sig framgången även utomlands. Inte minst till USA, där de har gästat både The Tonight Show med Jay Leno och The David Letterman Show. 

Det är bara några dagar kvar till releasen av det nya albumet House och Adam Olenius ska snart gå och repa med resten av bandet. Olenius beskriver det nya albumet som en inbjudan till “det lilla huset inuti våra huvuden”. Den är mer rå och minimalistisk än de senare albumen och den som har sett Shout Out Louds live kommer att känna igen sig.

Ett återkommande tema i låtarna på albumet är livets dubbelhet. Det är en skiva som undersöker livet från olika håll och som tittar närmare på hur dess mörka och ljusa sidor ibland kan ligga snubblande nära varandra. På olika sätt beskriver låtarna den sköra linje som i vissa fall är det enda som åtskiljer upplevelsen av njutning och lidande.

– Ja, den har väl alltid funnits där i mina låtar och i vår musik. Sen kanske jag drog det lite längre den här gången, till sin spets. Det gick snabbare att skriva den här skivan textmässigt för det känns som att jag kanske blev lite ärligare mot mig själv. Men det var ganska skönt, jag är väldigt nöjd över hur jag landade.

House är producenten Björn Yttling tillbaka (känd från bland annat Peter Bjorn and John) och skivan är till största del inspelad live i bandets studio i Stockholm. Även om Olenius skriver de flesta av bandets låtar säger han att Shout Out Louds fungerar som ett kollektiv i sitt sound och sina idéer. 

– Karl adderar mycket gitarr-grejer som jag sedan sjunger saker på. Bebban var mammaledig på den här skivan och det märks i ljudet för det är inte så mycket synthar. Den här skivan har fått representera att vi ibland repade med trummaskin och att det blev mer statiskt och minimalistiskt. Jag lyssnade ganska mycket på elektronisk musik som Four Tet och även tidiga Joy Division, där det är väldigt få element som bidrar.

Kings of Convenience

Shout Out Louds släppte sin första singel år 2002. År 2003 kom debutalbumet Howl Howl Gaff Gaff, vilken två år senare även släpptes internationellt. Efter tjugo år tillsammans som band och med flertalet turnéer och spelningar i bagaget säger Olenius att det alltid har fortsatt att vara kul att spela ihop.

– Vi ser fortfarande på turnéer som att vi får åka ut och resa. Det har på något sätt gått hand i hand. Så det är på gott och ont att man är vänner istället för musiker. Vi har alltid satt det högst på listan. Musiken har ibland kommit på andra plats.

Han tror också att det faktum att de var vänner innan de blev ett band kan vara just en av anledningarna till att de fortfarande håller ihop.

– Det gav liksom en grund och känslan av att det inte gör något om det kommer 25 pers på en spelning eller om det kommer 1000 pers, även om det är klart att jag vill att det kommer 1000 pers, säger Adam och skrattar. 

“Det är ju fint att vara dum och kär.”

House genomsyras låtarna av de motsägelser som kan uppstå i livet och hur vitt skilda känslor kan komma till uttryck på väldigt liknande sätt. Låten My companion, som är Olenius egen favorit, beskriver hur han upptäckte att hans kärlek till musik och hans fysiska upplevelse av ångest hade stora likheter. 

– Det var lite som hur en tinnitus kan vara som en hög gitarr som man gillar i huvudet. Men att det också kan vara av ångest, som en fysisk ångest.

Även låtarna As Far Away As Possible och High As A Kite är skildringar av livets dualitet. Olenius säger att det känns som att båda låtarna utspelar sig på samma gata men att As Far Away As Possible är mer sorgsen och handlar om en person som egentligen inte vill gå där. I High As A Kite är personen istället väldigt nöjd.

– Men jag tror också att As Far Away As Possible handlar mer om att man vill bort, den här eskapismen, och att det finns något fint i det. När jag sjunger Let’s celebrate with a drink before we sink är det mer som att man står kvar sist på Titanic och att det är lite fint att vara på en plats som man inte riktigt vill vara på igen. Jag ska inte säga att man är stolt över det, det är fel ord, men att man tycker att det är trasigt och fint på samma gång. High As A Kite är mer att man bara är lite omedveten om allt. Lite dum på något skönt sätt, det är ju fint att vara dum och kär.

 

Kings of Convenience

I jämförelse med albumets föregångare, Ease My Mind från 2017, säger Olenius att House är lite av dess antidot.

– Jag tror att många känner likadant som skapar, att man vill göra något annorlunda mot vad man precis har gjort. Vi tänker varenda skiva i färg eller svartvitt. Den här kanske då fick vara svartvit och den förra fick vara i färg.

Olenius säger att nästan alla deras album har varit som reaktioner på varandra och att det grundar sig i att de vill ta sig vidare. Det handlar om att det måste få kännas nytt och han beskriver hur varje nytt album blir som ett nytt kapitel i ens liv. 

– Speciellt innan man fick barn. Nu kanske man kopplar sitt personliga liv till sin familj, det känns lite mer naturligt, men de tidiga skivorna var verkligen ”hur mådde jag då? Hur levde jag då?”. När Our Ill Wills eller när Work kom ut var det skönt för man fick som milstolpar i sitt liv som man kunde förhålla sig till.

Med nytt album och nya låtar har det blivit dags för ett nytt kapitel för Shout Out Louds och den 17 mars är det turnépremiär i Stockholm. Efter vårens konserter i Sverige väntar spelningar i Tyskland och Österrike, och så ska de turnera i USA igen.

– Hela våren blir ganska busy och sedan hoppas vi på festivaler och att fortsätta i höst också. Men vi börjar här.

 

 

Skribent:
Anna Börjeson

Fotograf:
Alma Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This