One Hundred Demons – Lynda Barry

One hundred demons av Lynda Barry. Foto: Press.

One hundred demons av Lynda Barry. Foto: Press.

One Hundred Demons är en serieroman av Linda Barry. Boken består av färgglada serier i vattenfärger, i regel två rutor per sida. Bildspråket är lekfullt, men under den färgglada ytan gömmer sig ett djup. Serien är ”autobifictionalography”, enligt Barry själv, då den är semi-biografisk. Boken behandlar hur det är att växa upp, att vara tonåring, jobbiga släktingar och expojkvänner. De ungdomliga ämnena döljer dock en smärta och svärta, precis som bilderna i sig själv. Varje del är uppbyggd på en demon som Barry vill dissekera. Insikterna som kommer utav historierna griper tag och skakar om.

Understanding Comics: The Invisible Art – Scott McCloud

Understanding Comics: Ine Invisible art. Foto: Press.

Understanding Comics: Ine Invisible art av Scott McCloud. Foto: Press.

För den som är ny till seriekonsten så är Scott McClouds bok perfekt. I serie-format berättar han om hur man läser serier. Boken är en fackbok om hur serier är uppbyggda, dess historia och hur de kan läsas. Genom att illustrera de olika teknikerna lär McCloud ut hur serier fungerar. Han har dessutom skapat en seriefigur som talar åt honom. Det är både roligt och lärorikt.

City of Glass – Paul Karasik, David Mazzucchelli och Paul Auster

City Of Glass. Foto: Press.

City Of Glass. Foto: Press.

För de som tyckte om Paul Austers New York Trilogy så är serieadaptionen av City of Glass ett måste. Paul Karasik och David Mazzucchelli gör ett fantastiskt jobb med att överföra historien från roman till serieroman. Austers fantastiska språk tolkas i bilder och dialogen är näst in till exakt den samma som i romanen. Det är om inte annat spännande att jämföra vad som kom med och inte, och hur olika sinnesstämningar illustreras. Plus att Art Spiegelmann har skrivit ett förord till serieromanen.

Maus – Art Spiegelmann

Maus av Art Spiegelmann. Foto: Press.

Maus av Art Spiegelmann. Foto: Press.

På tal om Spiegelmann, så är hans Pulitzer Prize-vinnande serie Maus ett måste. Serien handlar om förintelsen, eller snarare om att överleva förintelsen. Författaren behandlar sin relation med sin far som är en överlevare av Förintelsen. Samtidigt får man följa pappans historia under kriget. Tyskarna avtecknas som katter, judarna är möss och polacker är grisar. Serien är i två delar och är en viktig del av serieromanens, och seriens, historia.

Sailor Moon – Naoko Takeuchi

Omslaget på första utgåvan av Sailor Moon.

Omslaget på första utgåvan av Sailor Moon.

Sailor Moon är en mangaserie som nog många läste som barn. Eller som man såg på TV under helgerna i pyjamas. Det kan tyckas att serien är ämnad främst för yngre tonåringar, med sina lysande stavar och huvudsmycken. Men faktum är att serien är en riktigt girl power-kick som känns aktuell för alla åldrar. Ibland behöver man få en dos av tjejkraft och läsa om fyra tjejer som utvecklas och lär känna sina superkrafter. Det är så ofta precis som att växa upp, hitta nya relationer eller stöta på utmaningar i livet. Man kan vara kritisk till mycket i framställningen av tjejerna, men serien är ändå värd att läsas igen.

 

Pin It on Pinterest

Share This