Foto: Mulaney

Foto: IMDB

MULANEY

Skapare John Mulaney. Medverkande John Mulaney, Martin Short, Elliott Gould, Zack Pearlman, Nasim Pedrad, Seaton Smith, Tessa Goss Premiär 5 oktober på FOX

Den Emmy-belönade komikern och tidigare SNL-författaren John Mulaney är en ganska rolig kille, så det är självklart att hans nya sitcom, Mulaney, också skulle vara rolig. Tråkigt nog så verkar inte det vara fallet. För att vara rättvis så har Mulaney genomgått en pärs innan det ens sändes. Projektet utvecklades ursprungligen på NBC under 2013 men plockades aldrig upp och gjordes till serie. Sedan ungefär ett år sedan har Mulaney återupplivats på FOX där den fortsatte att utvecklas och fick en 16-episods engagemang. Nu är Mulaney äntligen på etern på söndag kväll – men efter allt detta så var det inte värt väntan.

Mulaney en throwback-komedi som gärna sysselsätter den tidsslitna metoden för uppställningar och punchlines. Det är också en tre-kamera produktion, och, ja, det innebär en levande studiopublik och ett skrattspår. På toppen av det så följer Mulaney den kvasi-verkliga livet av John Mulaney i hans tidiga dagar som en spirande komiker. Showen visar också segment av Mulaney när han utför stand-up komedi framför en levande publik. Låter det bekant? Ja, det är i grunden en modern Seinfeld. Inte att det är något fel med det, men med tanke på installationen och förutsättningen – tillsammans med efternamn-titeln. Mulaney själv har till och med erkänt att Seinfeld har haft en enorm påverkan på serien. Oavsett i fråga om komedi så är det där likheterna till Seinfeld slutar, eftersom Mulaney är bara inte så rolig.

Inte överraskande så är den starkaste aspekten av piloten när Mulaney gör stand-up komedi som är invävd i aktpauserna. I själva verket öppnar premiären med komikern som säljer en stor bit av sin underlåtenhet att se sig själv som ett hot mot kvinnor eftersom han anser sig fortfarande vara en pojke i hjärtat. Mulaneys självunderskattning är inbyggd i hans karaktär och som han fortsätter att spela själv i serien. Till exempel i den första scenen så går Mulaney till doktorn i hopp om att få Xanax recept … bara för att av misstag prata sig in i en prostata undersökning. På papper så är det ganska roligt. Problemet är hos karaktärerna, Mulaney pratar med sina vänner och bekanta som han fortfarande är på en scen och berättar skämt. Det finns inget riktigt skådespelande här, bara en störtflod av platta punchlines. Mulaney är inte den enda gärningsmannen här. Hans karaktärs rumskamrater spelas av Seaton Smith och SNL: s Nasim Pedrad, de är inte heller roliga. Pedrads skådespelartalanger är åtminstone lite mer övertygande än de två killarna – om i nivå med hennes arbete med Saturday Night Live. Som ett resultat så är några av hennes skämt ganska roliga (till skillnad från, säg, Mulaney 80 procent av tiden). Detsamma kan sägas om Martin Short som spelar en etablerad komediikon och Mulaneys chef. Hans varumärkes energi är där på skärmen, han arbetar bara med dåligt material. Du kan se att han försöker att piffa upp sina linjer i leveransen, men ämnet är bara inte där.

Sedan har vi Oscar (Elliott Gould), Mulaneys excentriska granne tvärs över hallen. Från piloten verkar det som om han ska vara Wilson till Mulaneys Tim Taylor. Men medan Tim/Wilson scener var vanligt bland de bästa i Home Improvement så är Mulaneys förbindelse med Oscar ganska urusel. Inte bara är deras scen tillsammans den värsta scenen i piloten, men det visar också hur dålig av en skådespelare Mulaney är när han inte reciterar standup material.

Missförstå mig inte, jag är en John Mulaney-fan. Jag gillar hans skrivande på SNL. Till denna dag så är Stefon – som Mulaney var med och skapade och skrev för med Bill Hader – en av mina favorit karaktärer i den serien. Hans komedi går inte att översättas när han valde att göra det i in en tre-väggs uppsättning omgiven av andra aktörer. Inte att serien inte kunde förbättras med tiden, liksom många andra sitcoms, kanske Mulaney behöver gå igenom detta för att göra något bättre i framtiden.