Sånger för att fira 8 mars

av | mar 8, 2019 | Artiklar, Läsvärt, Nyheter, Playlists

Idag är det Internationella kvinnodagen. Popmani listar de bästa låtarna att lyssna på idag och för all del alla andra dagar också.

Lesley Gore – You Don’t Own Me

Den här låten släpptes på 60-talet och hade en självklar plats i feminismens andra våg. Den är verkligen definitionen av girl power innan det blev ett urholkat och kommersialiserat begrepp.

First Aid Kit – You Are The Problem Here

Den här låten skrevs specifikt för 8 mars och släpptes som singel. Låten skiljer sig rejält från det andra bandet gjort och hamnade inte på något album. Den är ett befriande och tydligt ställningstagande mot sexuella övergrepp.

HAIM – That Don’t Impress Me Much

Låten är en cover av Shania Twains låt från 1998 och fastän texten har några år på nacken är den fortfarande aktuell. HAIMs version är lite mer lågmäld och snyggare producerad. Låten passar systrarnas röster förvånansvärt bra.

Dua Lipa – IDGAF

De flesta av hennes låtar skulle kunna passa in på den här listan. Det här är en låt om att inse sitt eget värde, en slags anti fuckboy-anthem. Som alltid är texten väldigt smart och träffande, här kombineras den med starka trummor och den växlar mellan att vara hård och mjuk.

Lady Gaga & Florence Welch – Hey Girl

Den här låten med lite disco-känsla handlar om att sluta ställa kvinnor mot varandra. Intressant med tanke på att Gaga och Welch är två av de största kvinnliga artisterna just nu, men inte direkt är två artister som en trodde skulle göra musik tillsammans. Vilket kanske också hjälper till att bevisa poängen med låten. Trots att de har väldigt olika stilar och röster lyfter de upp varandra, som de också sjunger om i texten.

Angel Haze – Werkin Girls

Låten fanns med på artistens första EP New York som mötte stor framgång hos recensenter. Haze har blivit en slags talesperson för svarta hbtq-personer och har engagerat sig i dessa frågor just för att det saknas representation. Med den här låten satte Angel Haze sig själv ordentligt på kartan.

Jenny Lewis – Just one of the guys

“No matter how hard I try to be just one of the guys/ there’s a little something inside that won’t let me” sjunger Lewis i den här låten om att inte passa in i manliga rum. Hon var länge den enda kvinnan i ett band i en redan mansdominerad bransch. Trots den något hjärtskärande texten är låten väldigt glad i sin ton. Den är producerad av Beck och för musikvideon till låten rekryterade hon Kristen Stewart, Anne Hathaway och Brie Larson utklädda till grabbiga grabbar.

Frida Hyvönen – Imponera på mig

“För du kommer irritera dig på det/hur fruktansvärt kapabel jag är/Efter ett tag kommer du försöka få mig/att göra mig mindre än jag är” sjunger Hyvönen på sitt första svenska album. Låten handlar om att inte göra sig mindre än man är och att vilja ha någon som lever upp till ens egen nivå.

Pussy Riot – Bad Girls

Den politiska punkgruppen är mest känd för sina politiska aktioner. Om det är performance konst eller politik eller allt samtidigt spelar kanske inte någon roll men deras musik är gravt underskattad (”You don’t have to sing very well. It’s punk. You just scream a lot.”). Den här låten släpptes förra året och innehåller klockrena textrader som “good girls pray to a man with a beard/But god is a woman and she’s deaf and she’s queer”.

Ariana ft Nicki Minaj – The Light Is Coming

Det här är deras femte låt tillsammans. Det är en lekfull låt om att ljuset vinner över mörkret som blivit väldigt förbisedd och fick ett svalt mottagande. Men det är klart deras bästa låt som en duo hittills.

Författare:
Emma Thimgren, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This