Hennes debutroman Det handlar om dig hyllades av såväl kritiker som läsare runt om i landet. Från att ha behandlat bubblig förälskelse kommer nu nästa bok, om hur ont det gör när kärleken tar slut. Vad finns då kvar av en? Popmanis Josefin Ahlenius har pratat med författaren och bloggaren Sandra Beijer om hennes andra roman, Allt som blir kvar.

Fotograf: BrorBror

Fotograf: BrorBror

Tidigare i höst utkom din andra roman, Allt som blir kvar. Hur kom boken till?
– Min första roman handlade om den första stora kärleken och vad den kan göra med en. I mina andra bok tyckte jag det kunde vara intressant att utforska vad som händer när kärleken tar slut. Vem blir man då? Vem har man varit tidigare? Efter stora uppbrott tycker jag att man växer på många sätt, men just de där veckorna precis när förhållandet tagit slut är man så skör. Man är totalt formbar och glider nästan in i vad som helst. Som ett svart hål som suger in allt som kommer nära en. Den platsen ville jag berätta om, just för att den liknar nästan ingenting annat.

Boken handlar om huvudkaraktären Matilda som får sitt hjärta krossat och kompisen Miron som lovar att ta henne igenom allting genom att hitta på olika saker som gör att Matilda ska komma över exet – på 30 dagar. Hur skall man som vän agera när ens kompis mår dåligt av ett break-up? Agerar Miron rätt som kompis när han lovar galna upptåg?
– Jag tror att man som kompis bara ska finnas där. Sitta bredvid. Prata när det behövs, kramas när det behövs, gå ut och göra grejer när det behövs. Men oftast bara sitta där. Miron agerar kanske inte rätt men det är för att han inte heller mår bra. Det är oftast problemet har jag märkt när man går igenom tuffa saker – oftast gör alla andra det också. Då blir det som det blir. Det är inget fel med det, det råkar bara vara så att livet är tufft ganska ofta.

Du skildrar känslor och mående på ett väldigt rakt och ärligt sätt som jag tror att många kan känna igen sig i. Vilka vill du nå med din roman?
– Alla som haft eller har sådär ont egentligen. Jag kände mig så oerhört ensam med mitt trasiga hjärta. Jag visste inte att det gick att ha sådär ont för en kille. Men det gör det. Tyvärr. Jag kände att jag behövde berätta det.a7fbe4f56487cc395a8030b504d518a7_980x0_c_85_s_v4

 

Jag läste att du tyckte att din första roman, Det handlar om dig, var lättare att skriva. På vilket sätt var det svårare att skriva Allt som blir kvar?
 Min första roman blev så väl mottagen och jag var livrädd över att människor skulle ha för höga förhoppningar kring Allt som blir kvar. Jag har skrivit om den så otroligt många gånger för att jag aldrig blev nöjd. Till slut blev jag nog helt blind, allt kändes dåligt. Medan Det handlar om dig snarare växte fram av min egen pepp och beslutsamhet så växte Allt som blir kvar fram ur en ångest. Lite deppigt men sant, men jag har förstått att bok två är den svåraste boken.

Hur hämtade du inspiration till boken?
– Gamla dagböcker och blogginlägg från min egen tid som nysingel samt låtar från den tiden. Sedan läste jag mycket litteratur och såg mycket film om undergångar. Det är ju så det känns den där första månaden, som att jorden ska gå under. Jag ville försätta mig i det tillståndet.

Du driver bloggen Niotillfem sedan 2005 med 150 000 besök i veckan. Har läsarna påverkat ditt skrivande av Allt som blir kvar?
– 
Nej, det skulle jag inte säga. Mitt bloggskrivande och mitt romanskrivande ser jag som två separata skrivsätt.

Vad har du fått för respons av läsarna till boken?
– Både positiv och negativ. Vissa älskar den och känner igen sig i huvudkaraktärerna. Andra tycker att den helt enkelt är för deppig. Vilket den i och för sig är. Man måste nog gilla att vältra sig i sadness för att uppskatta Allt som blir kvar, hehe.

Boken är på 207 sidor med 46 ofta korta kapitel. Finns det någon tanke bakom att skriva utifrån ett komprimerat format?
– Nja, för mig är Allt som blir kvar mycket mer ”romanig” än Det handlar om dig som var skriven med nya scener på varje sida. Jag tänker inte att kapitlen i Allt som blir kvar varken är långa eller korta, utan precis i den längd de behöver vara.

Till sist, kommer vi få läsa fler romaner signerade Sandra Beijer?
– Det hoppas jag verkligen. Tänkte börja skriva på min tredje bok nästa år. Jag har en idé, förhoppningsvis håller den hela vägen.

Sandra Beijer, född 1984, är författare, bloggare och utbildad copywriter. Hon driver en av Sveriges största bloggar, Niotillfem, sedan 2005 med över 150 000 besök per vecka. Hon romandebuterade med Det handlar om dig (Rabén&Sjögren) 2014 och i september 2016 kom hennes andra roman, Allt som blir kvar (Natur & Kultur). Beijer är verksam i Stockholm.

Pin It on Pinterest

Share This