Så var Grammis 2021

4 jun, 2021

Billie Marten

Coronaprat, kontroversiella vinster och liveuppträdanden av varierande kvalité. Det här hände på Grammis 2021.

I går kväll var det återigen dags för Grammisgalan, där 24 musikpriser delas ut till artister och musikinvolverade personer i Sverige.

Programledare var i år Amie Bramme Sey och Johanna Nordström. De fungerade bra tillsammans, och speciellt den tidigare har en karisma som lyfte programmet mycket, trots att de olika humorsegmenten som värdarna gick igenom inte alltid nådde hela vägen fram. Då och då kom riktigt intressanta mellanakter från programledarna, som när de pratade om hur musiklyssnandet har förändrats och påverkats av corona, men precis när man började lyssna var segmentet slut och galan gick vidare i rasande takt.

Liveframträdanden under kvällen gjordes av Molly Sandén, Léon, 1.Cuz och Greekazo, Kristoffer Greczula, Veronica Maggio samt Benjamin Ingrosso. Absolut störst intryck gjorde den kanske minst välkända artisten Kristoffer Greczula, som tog sig an scenen med full energi. Med dans och klar och stark sång var han en av de få artister vars framträdande gav en äkta live-känsla. Molly Sandén sjöng också bra, men framträdandet stördes av de digitala effekter med låttexten och gamla klipp som dök upp på skärmen. Charmen med liveframträdanden är när det nästan känns som att vara på konsert, och det saknades tyvärr i flera av framträdandena.

Kvällens stora vinnare blev Victor Leksell, som vann Grammis i tre kategorier: Årets låt, årets album och årets artist. Det sista priset tog han emot med tårar i ögonen, och man kunde tydligt se glädjen i blicken. Han var inte den enda som vann fler än ett pris, Ane Brun kammade hem två priser, Årets alternativa pop och Årets kompositör, och Ana Diaz avslutade kvällen med pris för Årets pop och Årets textförfattare.

Årets mest kontroversiella pris fick artisten Yasin, i kategorin Årets hiphop. Artisten sitter just nu häktad, åtalad för misstanke för inblandning i kidnappning av en annan artist. Priset togs i stället emot av producenten Amr Badr. Ingen kommentar gjordes om Yasins frånvaro utom att ”han inte kunde närvara”. Ifpi, organisationen som arrangerar Grammisgalan, har tidigare kommenterat Yasins nomineringar till TT i en skriftlig kommentar var de framför att konstnärliga prestationer måste bedömas skilt från eventuella brottsmisstankar. Yasin Mahamoud var inte den enda Grammisnominerade artisten som denna kommentar kunde appliceras på, även brottsmisstänkte Haval var nominerad, han i kategorin Årets nykomling. Debatten kring nomineringarna har varit brännhet och det ska bli intressant att följa utvecklingen nu när Yasin vunnit priset.

Per Sinding-Larsen vann Årets specialpris för sin insats som musikjournalist. Han fick en gratulationsvideohälsning från Iggy Pop som hälsade tack för hans insats för branschen.

Ett annat minnesvärt tal var det som hölls av artisten Stefan Sundström. Som nästan alla andra artister på galan nämnde han coronapandemin i sitt tacktal, men ur ett annat perspektiv. Han benämnde pandemin som en generalrepetition för vad som komma skall med klimatkrisen, och betonade glesbygdens och förorterna som framtidens räddare för storstäderna.

Övrigt gick både prisutdelningen och galan i rasande takt, och avslutades med ett framträdande av Benjamin Ingrosso. Popmani önskar grattis till alla vinnare!

Alla vinnare av Grammis 2021
Årets album: Victor Leksell- Fånga mig när jag faller
Årets folkmusik: Lena Jonsson Trio- Stories from the Outside
Årets alternativa pop: Ane Brun- After The Great Storm
Årets hiphop: Yasin- 98.01.11 & More To Life
Årets hårdrock/Metal: Dark Tranquility- Moment
Årets jazz: Amanda Ginsburg- I det lilla händer det mesta
Årets klassiska : Jacob Kellermann & Christian Karlsen- Rodrigo, Coll & Harden: Guitar Works
Årets visa/ singer songwriter: Iiris Viljanen- Den lilla havsfrun
Årets låt: Victor Leksell- Svag
Årets nykomling: Mona Masrour
Årets pop: Ana Diaz- Tröst och vatten
Årets soul/RnB: Zikai- Make you Mine
Årets producent: Oscar Holter & Martin Sandberg
Årets rock: Hurula- Jehova
Årets dansband: Martinez- Bubbelgum
Årets barnmusik: Britta Persson- Folk- Dikt och toner om personer
Årets elektro/dans: Off The Meds- Off The Meds
Årets textförfattare: Ana Diaz- Tröst och vatten
Årets kompositör: Ane Brun
Årets musikvideo: Vedran Rupic- Salvatore Ganacci feat. Sébastian Tellier- Boycycle
Årets artist: Victor Leksell
Årets hederspris: Eva Dahlgren
Årets hållbarhetspris: Stefan Sundström

Författare:
Tilda Lindén 

Fotograf:
Milad Adebi

 

Pin It on Pinterest

Share This