Gråskalor och kärnvapenkrig, filosofi och enkelhet, ett rymdepos från 1956 möter tecknad form.  I augusti i år släpptes Harry Martinssons Aniara på nytt, men den här gången som serieformat av Knut Larsson. 

”Vi tror att det räcker med att överlämna åt politikerna att klara en del praktiska samlevnadsdetaljer. Men vi måste alla känna vår delaktighet i världssituationen. Vi måste uppleva vårt medlemskap i kosmos och vår medansvarighet när förstörelsen släpps lös.” sa författaren Harry Martinsson om sitt storslagna filosofiska rymdepos AniaraEn revy om människan i tid och rum. Aniara är ett versifierat rymdepos på 103 sånger som publicerades första gången 1956 och fick ett ypperligt mottagande. Aniara är ett rymdskepp, som kommit ur kurs och styr rätt ut i rymden mot sin undergång, vilket ska stå för en symbol för den mänskliga civilisationen. Aniara är det är första science fiction-eposet och betecknas ofta som en kritisk och varnande utopi. Den annars kände naturskildraren Harry Martinsson nådde sin kulmen i sitt livsverk med sitt episka mästerverk.

Aniara. Foto: Press.

Aniara av Knut Larsson. Foto: Press.

I slutet av sommaren i år släpptes det stora rymdeposet som tecknad serie. Ingen har tidigare gjort en visuell tolkning av den, varken i serieform eller som film, utan serietecknaren Knut Larsson blev den förste. I tusen gråskalor blir Harry Martinssons rymdepos i Knut Larssons händer till en spännande serieroman. Med serieformatet hoppas Knut Larsson att fler ska upptäcka hur fantastisk Harry Martinssons Aniara är, hur eposet lika mycket är ett vackert diktverk som en varning han lämnade efter sig. Det här är ett exempel på hur femtio år gamla verk kan återse en ny skepnad och bevisar hur litteraturen aldrig bli gammal, hur den är föränderlig och nyskapande i alla former. Här finns trailern för Knut Larssons Aniara.

Knut Larsson. Foto: Martin Stenmark.

Knut Larsson. Foto: Martin Stenmark.

Knut Larsson är en svensk serietecknare, illustratör och konstnär född 1972. Knut Larsson debuterade i Galago 1996. Sedan dess har han kommit ut med sex seriealbum, däribland Canimus (2001), Lokmannen (2003) och Krokodilstaden (2008). Hans serier brukar ofta karakteriseras av en enkel lättare stil samtidigt präglat av surrealism, expressionism, drömmar och bisarra handlingar. Knut Larsson har vunnit flera priser och har haft utställningar i Moskva, St Petersburg, Tokyo, Rom, Malmö, Paris, Budapest och Stockholm. Han bor och arbetar i Stockholm.

Pin It on Pinterest

Share This