Jurassic World. Foto: Chuck Zlotnick / Universal Pictures

Jurassic World. Foto: Chuck Zlotnick / Universal Pictures

Trender kommer och trender går inom alla branscher. Inom filmens värld har det på senaste tiden kommit att handla om de filmer som en gång redan gjorts, och ett försök från filmskaparna att återigen hitta deras kassako. Den senaste tiden har det helt enkelt handlat om remakes. 

Den som är färskt i minnet är sommarens storfilm Jurassic World, av regissören Colin Trevorrow vilket är som en fortsättning av filmen Jurassic Park från 1993, där den omtalade parken äntligen byggts upp. Det är en fristående film och man behöver inte direkt ha sett den tidigare filmen för att hänga med. I filmens handling kan man dock se stora likheter med den tidigare filmen, där man utmanar ödet när man dirigerar och tar forskningen inom dna-teknik till en annan nivå. Leker Gud så att säga. Filmens effekter och dinosaurier är ännu bättre än från -93, men annars ser vi ungefär samma utgång.

En annan remake som gjorts och som fått mycket positiv kritik från publik och kritiker är filmen Mad Max: Fury Road,  även den en av årets stora premiärer. Den positiva våg som kom med filmen handlar mycket om den starka kvinnliga karaktären Imperator Furiosa som spelas av Charlize Theron. Den är en remake på de tidigare Mad Max-filmerna från 1979 med Mel Gibson i huvudrollen och denna filmföljetong ackompanjeras av ytteligare tre filmer: Mad Max: The Road Warrior (1981) och Mad Max Beyond the thunderdome (1985). Om vi har tur kanske regissören George Miller tänker skapa en ny Mad Max-trilogi. Håll ögonen öppna!

Fenomenet ”remake” är givetvis inte något nytt. Tidigare år har vi exempelvis sett flera filmer av kända Superhjältar skapas på nytt. Filmen Spiderman, där vi år 2002 kunde se Tobey Maguire i huvudrollen, för att återse hjälten år 2012 i The Amazing Spiderman med skådespelare Andrew Garfield. Att återskapa filmer kommer vara en återkommande trend som följer med så länge filmbranschen existerar, men just detta årets remakes är så stora, därför bör de nämnas i den kategorin. Vad gäller om remakes är bra eller dåligt får var en vara sin egen domare.

Pin It on Pinterest

Share This