RECENSION: Young Thug – Punk

17 okt, 2021

Billie Marten

Young Thug fortsätter att vända och vrida på rap och hiphop med sin underhållande röst. Hans senaste album Punk är udda, och blir bättre med varje lyssning.

En katalog med två samlingsalbum, nitton mixtapes och ett tidigare studioalbum är ingen liten kollektion av musik. Trots denna breda diskografi så har Atlanta-rapparen återigen visat prov på sin mångsidighet med en ljudbild som är mer avslappnad än vanligt.

Young Thug lyckas alltid med att hitta ett som gör att hans musik sticker ut. Trots att även tidigare projekt kan låta väldigt udda med sina röriga melodier, så är det något som gör musiken minnesvärd. Mycket beror på hans excentriska röst som är den viktigaste komponenten på varje album.

Det är sällan vi får ta del av rapparens personliga sida. Nu har han försökt att dela med sig av mer privata erfarenheter i sina texter som tar upp polisbrutalitet och ett tufft förflutet. Men det är fortfarande sättet han presenterar låtarna på som är utmärkande.

Musiken i Punk är till största delen avspänd. Milda toner av en gitarr, ett piano och subtila drum loops lämnar utrymme för Young Thugs emotionella och bisarra stämma.

Skulle man bytt ut Young Thug mot någon annan artist på detta album så hade musiken troligtvis upplevts som långtråkig. Melodierna är inte jättemärkvärdiga men med hans karisma och flerdimensionella stil så känns låtarna unika.

Sättet han lyckas anpassa rösten och sitt flow till musiken är oerhört underhållande. Tonerna som rapparen ger ifrån sig varierar på varje spår, vilket gör framförandet okonventionellt och intressant. Framför allt så gäller det på låtar som Recognize, Fifth Day Dead och Stupid/Asking där Young Thug konstant skiftar i tempo och tonläge.

Det är långt ifrån den traditionella stilen av rap och hiphop. Till skillnad från många andra rappare så vågar Young Thug lämna sin comfort zone och testa nya stilar. Istället för att återanvända samma teknik så hittar han ständigt nya sätt att ge liv till musiken.

Punk kräver tid och tålamod för att man ska kunna uppskatta soundet. Efter en lyssning så kan det kännas väldigt mediokert. Men för varje session så märker man mer av det ständigt skiftande röstläget, vilket gör låtarna anmärkningsvärda.

Rapparens tidigare projekt har influerat många av dagens stora artister, för att nämna några som även gästar albumet så har vi Travis Scott, Gunna och Juice WRLD. Det gör mig även hoppfull att Punk kommer ha en liknande effekt på framtidens stjärnor.

Young Thug har minst sagt en unik förmåga. Att kunna skapa en vers eller hook som textmässigt kanske inte är så märkvärdig, men soniskt så är det alltid en ny upplevelse.

 

Skribent:
Leonard Lukic

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This