RECENSION: Viva Sounds 2021 – Dag 2

5 dec, 2021

Billie Marten

Lördagen på Viva Sounds är främst till för konferenserna, men framåt kvällen är det intima spelningar som står i centrum.

Även på lördagen är det snö i Göteborg, till skillnad från fredagen verkar det mesta dock övergått till slask. Lördagen är en mer städad dag, dagen är till större del kantad av konferenser utspridda på Pustervik och The Abyss.

Första konferensen I’m Gonna Be (500 Miles), är ett föredrag om återhämtning efter pandemin, om de som varit prioriterade och de som inte varit det och bästa väg att gå för att få de båda på fötter igen.

Dagens sista konferens äger rum på The Abyss och där skall Rockpoddens Stora Trummispris delas ut, och allt är i sin ordning när vinnaren presenteras och Mikkey Dee kliver upp på scen och får ta emot sitt pris.

Totalt är det elva konferenser under lördagen, den som fångar mitt intresse är inne på klubben på Pustervik, Today Your Love, Tomorrow The World. Det blir ett intressant samtal om vikten av bra PR, och vikten av nätverkande för artister i startgroparna. Panelen består av Mike Bell (New Colussus Festival), James Barker (Mystic Sons) och Michelle Smidt (Loppen).

Samtalet är högt och lågt och en uppmaning till artister att drömma stort men också en uppmaning till att göra läxan- vart passar min musik in? Hur får jag de allra största bokarnas uppmärksamhet? Samtalet landar slutligen i hur livemusik ändrats under pandemin, hur livestreams och hologram musik tycks ha tagit över, speciellt när självaste ABBA svänger in på hologram-spåret.

En sista uppmaning från panelen blir att påminna oss själva om vikten av livemusik, att fortsätta gå på konserter och festivaler- verkliga sådana som sker mellan en publik och en artist på scen.

Allra bäst under lördagen är Lisa Wanloo på Andra Långgatans Skivhandel. Precis innanför entrédörren står bandet och de som passerat skivhandeln i hopp om att köpa skivor blir i princip tvungna att stanna kvar under den korta, men fantastiska spelningen. Men alla verkar infinna sig i detta.

Under soundchecken går vi runt inne i butiken och letar i det breda men strukturerade utbudet. Lisa presenterar sitt band och kommer sedan på att hon glömt presentera sig själv. Hon ursäktar sig och skyller på fredagens releasefest på Oceanen.

Lisa Wanloo’s musik lägger sig som en mörk hinna över skivbutiken och de runt tjugo personer som befinner sig där inne kliver liksom in i ett annat universum ihop. Allra vackrast är To Go live, musiken är avskalad i sig självt, men inne i skivbutiken känns det naket och nästan brutalt sårbart och fruktansvärt vackert.

Lördagen avslutas inne på Pustervik. Efter El Perro del Mar och Bror Gunnar Jansson avslutar Bongo Riot festivalen och bakom dödskallemaskerna hittar vi Finn Björnulfson och Labbe Grimelund som har 18 år på scen med Håkan Hellström i bagaget. Det hela blir ett spännande avslut, ett oväntat sådant som lyckas få igång hela publiken tillslut.

Och så var det dags att ge sig ut i snöslasket igen.

Skribent:
Julia Hvalgren

 

Pin It on Pinterest

Share This