RECENSION: tricot – 上出来 (Jodeki)

16 dec, 2021

Billie Marten

Den japanska rockgruppen tricot bjuder på en av årets mest intressanta lyssnarupplevelser på sitt senaste album 上出来 (Jodeki).

Det är något unikt med tricots sound som väver in mig som lyssnare. Tidigare projekt som 3 och 10 blandar överraskande gitarriff och ett lekfullt sound. Bandet tar influenser från math rock, en form av indierock fast med en komplex struktur på rytm och melodi. Samtidigt lyckas gruppen få in pop i mixen som gör musiken både invecklad och inbjudande.

Trots en språkbarriär så sträcker sig gruppens popularitet över både Europa och USA. Ett bevis på att bandet lyckas bra med att skapa musik som inte är beroende av fängslande låttexter.

上出来 (Jodeki) plockar det bästa från tidigare projekt samtidigt som medlemmarna vrider och vänder på melodierna. Det känns som att tricot vill både reta och belöna mig som lyssnare, varje spår pendlar mellan att låta som typisk poprock och okonventionell rock. Ljudbilden kanske är rörig, men den är intressant på samma gång.

Låtar som 暴露 (Bakuro) och いない (INAI) är albumets bästa spår helt klart. Trummorna gör ett fint jobb med att få till math rock-estetiken. Samtidigt flyter falsettsången på snyggt genom det kaotiska soundet.

tricot får en även in lite mer avslappnad musik på albumet med spår som カヨコ (KAYOKO) och Dogs and Ducks. Medlemmarna ger mer utrymme till instrumenten som hörs mycket klarare här än på andra låtar, ett snyggt sätt att visa upp hur musiken är komponerad utan att det blir för överväldigande. Tempot är betydligt långsammare och ger albumet ett fint avbrott med den annars mer intensiva musiken.

Det är verkligen kul när band väver in olika stilar av musik och gör det till en häftig upplevelse. Albumet är fyllt med kontraster och det är svårt att nämna alla. Men den kaotiska ljudbilden som pendlar fram och tillbaka i tempo är komponerad på ett genialiskt vis. Jag blir både förvirrad och tagen på samma gång.

Trots att det kan kännas rörigt i början så lyckas tricot bra med att omfamna mig som lyssnare. Alla låtar backas upp av en ljuvlig sångröst som ger musiken en fin balans.

上出来 (Jodeki) är ett album som bjuder på en sinnesstämning som få artister och band kan få till. Känslan av frustration och glädje som speglas i det ljudliga skapar en av årets mest tilltalande lyssnarupplevelser.

 

Skribent:
Leonard Lukic

 

Pin It on Pinterest

Share This