RECENSION: The Weeknd – Dawn FM

9 jan, 2022

Billie Marten

The Weeknd inleder 2022 med att presentera ett nytt soniskt universum. Hans senaste album Dawn FM bjuder in till en elegant och unik lyssnarupplevelse.

2020 var året då jag och många andra trodde att The Weeknd hade hittat sitt perfekta sound. När hans förra album After Hours släpptes så var det utan tvekan ett av årets bästa projekt. Hans blandning av hedonistiskt låtskrivande, alternativ R&B och spaceade syntar var tongivande i återupplivandet av syntpop och synthwave. 

Det var svårt att föreställa sig hur sångaren skulle kunna utveckla soundet, en låt som Blinding Lights toppar fortfarande listorna med en ljudbild som är näst intill fläckfri. Men trots det, har han ändå lyckats väva in det bästa från tidigare projekt och ger det nytt liv på sitt senaste album Dawn FM.

Musiken byggare vidare på konceptet från After Hours fast i en ny miljö. Albumet inleder med att återspegla ljudet av en radiostation och hur det är att sitta fast i trafiken i väntan på att nå slutet av tunneln. Samtidigt presenterar The Weeknd sitt persona i ett andligt tillstånd som guidas av radiomusiken.

Soniskt och produktionsmässigt är Dawn FM ett välpolerat album. Musiken består av sci-fi-inspirerade syntar och mörka men upplyftande melodier. Influenserna från After Hours är tydliga men sångaren har verkligen lyckats med att göra lyssnarupplevelsen luftig och frisk, på så sätt känns musiken ny och innovativ. 

Albumet följer en röd tråd med sitt raffinerade syntsound som ackompanjeras av funkiga elgitarrer och R&B-influenser. Övergångarna mellan låtar flyter på så effektivt att det aldrig känns som att musiken avbryts. Framför allt märks det av i slutet på låten How Do I Make You Love Me? där sångarens andetag spelas upp i en loop som sedan övergår till nästa spår Take My Breath. Små detaljer som dessa gör det till hans mest experimentella album hittills.

The Weeknds låtskrivande har alltid präglats av en sensuell och nihilistisk livsstil. Visserligen finns det fortfarande inslag av det på Dawn FM. Men samtidigt som han återberättar svåra relationer på låtar som Out of Time och Is There Someone Else?, så finns det fortfarande en känsla av hoppfullhet och personlig utveckling. 

Låten Less Than Zero ger albumet en fin vändning där det emotionella och självrannsakande låtskrivandet möter ett mer glatt och uppmuntrade beat. Samtidigt som The Weeknd visar att han reflekterar över sina tidigare relationer väljer han att bryta sig fri och fortsätta leva utan ånger. 

Narrativet avlutas på spåret Phantom Regret by Jim där Jim Carrey läser upp en dikt som handlar om att vara entusiastisk inför framtiden. Ett sätt att spegla albumets koncept av att nå ljuset i slutet av tunneln och lämna allt annat bakom sig.

Dawn FM är ett album som belönar den engagerade lyssnaren med sin välpolerade ljudbild. Visserligen har det nya året precis börjat, men jag skulle vilja påstå att det redan är ett av årets bästa projekt. 

 

Skribent:
Leonard Lukic

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This