RECENSION: Taylor Swift – Red (Taylor’s Version)

26 nov, 2021

Red

Taylor Swifts nya inspelning av albumet Red är en bjussig buffé från fans, med åtta nya spår. Även om det produktionsmässigt är överlägset originalet, blir det inte riktigt samma sak.

Om du mot förmodan missat att Taylor Swift just nu är i full gång med att spela in majoriteten av sin låtkatalog på nytt kommer här en kort sammanfattning. Eftersom Swift inte fått köpa sin egen musik, och därmed ha rättigheterna till den, bestämde hon sig för att göra om de album som är i andras ägo.

I början av året kom den första nya versionen, då av albumet Fearless. Nu har Red från 2012, Swifts stora ordentliga genombrott, fått samma behandling. Förutom att de ursprungliga 21 låtarna fått en något moderniserad produktion, har även åtta nya låtar tillkommit.

Dessutom har låten All Too Well spelats in i en tio minuter lång version. Swift har berättat att låten var så lång från början, men att den i kommersiella syften kortats ner till tre minuter när den släpptes för nio år sedan.

Den nya långa versionen har också fått en egen kortfilm och blivit den längsta låten som toppat Billboard-listan. Jag är inte det minsta förvånad, eftersom den är samlingens starkaste nya bidrag. Den känns inte heller alls som tio minuter lång.

Produktionerna för samtliga låtar har vässats till och blivit både mer tidsenliga och tidlösa. Men det går inte att ta miste på att den ungdomliga naiviteten som en då 22-årig Swift hade inte går att uppbåda ett decennium tidigare. Det är inte uppenbart hela tiden, men det bryter förtrollningen för mig. Då känns det bara som en nyinspelning istället för en uppgradering.

Den nya versionen har också fått flera samarbeten, det mest nämnvärda den tidigare osläppta låten Nothing New med Phoebe Bridgers. Ett något överraskande samarbete som passar som handen i handsken.

Som helhet är nyinspelningen av Red både bättre och mer annorlunda från originalet än den av Fearless. Swifts nya folkinspirerade sound har satt en tydlig prägel, och det ger hennes albumkatalog ett allt mer enhetligt sound. Vilket album som är näst på tur är ännu inte annonserat, men det resoneras att det blir Speak Now.

 

Skribent:
Emma Thimgren

 

Pin It on Pinterest

Share This