RECENSION: Spice Girls – När girl power förändrade världen

18 nov, 2021

Spice Girls

Den nya dokumentären om Spice Girls vill fånga kvinnlig solidaritet, men blir ett bristfälligt utomstående perspektiv utan medlemmarnas medverkan.

Förra veckan släpptes den tre timmar långa dokumentärserien om Spice Girls. Dokumentären vill ge en helhetsbild över gruppens grundande och storhetstid. Som många andra dokumentärer just nu, till exempel dem om Britney Spears, fångar den också 90-talets sexistiska medielandskap. Hur den grabbiga skvallerpressen ständigt jobbade mot kvinnliga artister.

Dokumentären grundlig, och besvarar för det mesta de större frågetecknen som bestått.
Den tar upp flera intressanta perspektiv. Som gruppens användande av termen “girl power” som de först blev hyllade för, men som snabbt ledde till kritik över att de tjänade pengar på en feministisk slogan.

Vi får en bredare bild bortom deras popstjärne-image, och hur involverade de var i sin egen karriär. Visst blev de ihopsatta som grupp av Simon Fuller, men resten av det ostoppbara fenomenet låg tjejerna själva bakom. Vi får sen följa både deras uppgång och fall.

Alla medlemmarna får sin egen plats i dokumentärer, och teman kretsar kring objektifiering, spekulationer kring Melanie Chisholms sexualitet, Geri Halliwells avhopp från gruppen, internaliserade misogyni, ätstörningar och rasism. Helt enkelt hur de i allmänhetens ögon inte kunde göra något rätt, hur de än ändrade på sig själva.

Men det finns en gräns för hur djupgrävande det kan vara när medlemmarna Melanie Brown, Melanie Chisholm, Emma Bunton, Geri Halliwell och Victoria Beckham inte själva medverkar. Dokumentären består helt av arkivmaterial, som kommenteras av ett par nyckelpersoner som jobbat nära gruppen samt journalister.

Dokumentären kommer därmed med knappt någon ny fakta. Den konstaterar snarare saker som en bredare publik kanske inte kände till, men som de flesta som på något sätt konsumerat Spice Girls säkerligen redan vet.

Det blir lite obekvämt hur mycket serien pratar om att gruppen var, och är, förtryckta, men sedan inte gör så mycket för att förändra det. Utan fortsätter att oombedda föra kvinnornas talan. Dokumentären mynnar ut i en diskussion kring flickan, och kvinnans, roll i samhället.

Men vi behöver inte bli övertygade om det banbrytande fenomenet Spice Girls storhet. Jag hade hellre velat höra från dem själva.

Spice Girls – När girl power förändrade världen finns tillgänglig på SVT Play.

 

Skribent:
Emma Thimgren

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This