RECENSION: Solen – Totalmusik

15 okt, 2021

Solen

Skickligt fångar Solen råa känslor på det nya albumet Totalmusik. De tio låtarna växlar i ton, takt och tema men rakt igenom visar bandet att de har hittat sin grej och att de kan göra den bra.

Jag har lyssnat flitigt på de singlar Solen har släppt från det nya albumet under året. Speciellt Mitt nya liv har varit återkommande i årets spellistor. Jag hade därmed höga förväntningar på det nya albumet.

Jag blev lyckligtvis inte besviken. På Totalmusik visar Solen återigen att de har ett av Sveriges mest ironiska bandnamn. Det är inte direkt solskenshistorier som berättas genom texterna, men man njuter nästan av de ångestfyllda orden det är Erik Hillborg som sjunger dem.

Bandet ska också ha cred – skivan innehåller många instrumentella delar som bygger upp låtarna. Om jag får spekulera tror jag att Länge leve och Inne i mitt huvud utöver singlarna kommer bli skivans mest spelade.

I Inne i mitt huvud går texten “inne i mitt huvud står tiden still/ jag lever här ensam och jag gör vad jag vill / visst borde jag väl känna att jag ska ta mig ut”. Följande rader låter försiktigt positiva, men låten lyckas ändå förmedla en djup sorgsenhet.

I andra låtar är texterna så pass symboliska att jag knappt förstår dem, men tonen förmedlar ändå något som skulle göra en mer konkret text överflödig.

Solen kommer nog aldrig att slippa Kent-liknelserna. Jag försökte verkligen att låta bli att göra jämförelser, men när jag hör texten “jag är klättrande växter / fasader / jag är regn / jag är staden som förändrar sig” i låten Snabbare framåt är det omöjligt att inte tänka på La belle epoque. Det känns nästan som att bandet gör det medvetet – de vet väl att det kommer att dras paralleller oavsett.

Även om de behåller sitt sound rakt igenom blir jag blir förvånad flera gånger. Den sju minuter långa Lyckligt slut är ett mindre lyckat exempel, för mig som hinner bli otålig. En positiv överraskning är albumets sista låt.

Jag är osäker på vilken bandmedlem som sjunger i Atlantis, men det låter väldigt bra. De allra sista textraderna lyder “det är ingen fara/ allting ordnar sig”. Efter en hel del mörker känns det fint med en strimma av sol.

 

Skribent:
Tilda Lindén

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This