RECENSION: Serpentwithfeet – DEACON

av | mar 26, 2021 | Artiklar, Ny musik, Recensioner

Serpentwithfeet är tillbaka med albumet DEACON. Med smäktande, sammetslen stämma hyllar han kärleken utan att falla tillbaka i musikaliska klychéer. Istället är DEACON ett progressivt R&B-album där traditionella gospel-element blandar sig fint med nyskapande arrangemang.

“Jag firar att jag kan älska och att jag har blivit älskad” säger Baltimore-sonen Josiah Wise, personen bakom serpentwithfeet, om sitt nysläppta album DEACON. Bortblåst är den melankoli och det självtvivel i att som svart och homosexuell växa upp i en djupt religiös familj som bland annat uttrycktes på albumet Soil (2018) och EP:n Blisters (2016). Istället är DEACON ett album med en universell och rättfram tematik – DEACON är en hyllning till kärlek och vänskap.

Serpentwithfeets anslag på albumet är mer direkt och tillgängligt än tidigare, där låtar som Fellowship och Same Size Shoe fastnar vid en första lyssning och vars sound påminner om tidigare R&B-giganter som Bilal. Som vokalist är serpentwithfeet imponerande när han med ett omisskännlig röst sjunger om kärlek i olika form och uttryck.

Även om serpentwithfeet har blivit mer konventionell än tidigare så har han inte kompromissat med sin särskilda vision. Harmonisk komplexitet, där rösten ofta används i flera lager, skapar en spirituell stämning. Visserligen bidrar också de tydliga kopplingarna till gospeln, varifrån serpentwithfeet har sina rötter, till den upphöjda känslan som märks allra tydligast på låten Dawn.

DEACON är ett upplyftande album där serpentwithfeet hyllar kärleken med innerlighet och kreativitet. Texterna är fyllda av värme och bygger ofta på observerade vardagsdetaljer som blir kärlekens vittnesmål, utan att för all del bli alltför triviala. Som i Hyacinth där han ömt sjunger “He never played football but look at how he holds me”.

Även om jag kan sakna den mer utforskande serpentwithfeet och det tidigare mer experimentella anslaget är DEACON ett fint album där han tar fasta på de musikaliska rötterna för att därefter utforska R&B-scenens framtida sound.

Författare: Saskia Rubensson, Redaktör.
Fotograf: Press.

Pin It on Pinterest

Share This