RECENSION: Riga Tiger – Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet

27 sep, 2021

Riga Tiger

Den svenska vardagsrealismens hjältar i Riga Tiger ger oss både glädje och tårar på nya albumet Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet.

Fyra år har gått sen Riga Tiger släppte debutalbumet Jag Håller Inte Med Om Din Åsikt Och Är Beredd Att Döda Dig För Den. Mycket har hänt sedan dess, men samtidigt är mycket sig likt. Bandet beskriver fortfarande sin musik som realismpop. Och visst står jag fortfarande med gråten i halsen vid den mentala diskbänken när jag sluter ögonen till Tio i.

Titelspåret Vad ska du göra med din så kallade mänsklighet återger känslan av meningslös vardag på ett naket och ärligt sätt. Det är en trygg och nästan hemtrevlig känsla, som att se tunnelbanan du missar lämna stationen. Helt meningslöst men ändå bryr vi oss så mycket.

Tankarna går direkt till soundet av Vit Päls och Doktor Kosmos när Ta hem det hamrar på med leksakssyntar och trummaskin. Det är vemodigt på samma sätt som Veronica Maggios tidiga album skaver långt in i både själ och vardagsrumsångest. Simpelt, avskalat och utan krusiduller helt enkelt.

Fler svenska artister borde verkligen hänge sig till det enkla och vardagliga i sina texter, på samma sätt som Riga Tiger gör. Tillsammans med vardagspopdrottningen Nadja Evelinas katalog håller jag Riga Tigers nya album som den mest spännande nya musiken på svenska i genren.

 

Skribent:
Erik Magnusson

 

Pin It on Pinterest

Share This